27. 6. 2007

Video recenze Apple iPhone na nytimes.com

David Pogue z New York Times připravil snad vůbec první videorecenzi nového Apple iPhone. No videorecenzi, vlastně to tak uplně není videorecenze, spíš bych řekl vtipné seznámení s iPhonem.
video.on.nytimes.com

editováno 23:45
Zdroj: nytimes.com

25. 6. 2007

Dmitry Grinberg na TamsPalm o Palm Foleo

Ani nevím jak mi uniklo povedené interview z 4. června s asi nejznámějším hackerem Palm OS, Dmitrym Grinbergem, o novém Palm Foleo. Rozhovor je v angličtině a stojí za přečtení ... a konec opravdu stojí za to :-D

tamspalm.tamoggemon.com/2007/06/04/foleo-interview-dmitry-grinberg/

Nová verze Resco Explorer 2007 v3.10 oficiálně

Po pár týdnech beta testů byla oficiálně už minulý týden vydána nová verze Resco Exploreru 2007 pro Palm OS a to konkrétně verze 3.10.4. Tato verze přináší především podporu pro protokol SMB, tedy přístup k síťovým diskům v LAN nebo přes VPN.
Další vylepšení potkalo i FTP klient, nyní s možností zadávat cestu ke vzdálenému adresáři. V panelu Networking přibyla možnost nastavení hodnoty Timeout, užitečná pro servery s pomalejší odezvou.

Podrobný rozpis změn nové verze je na těchto stránkách.
www.resco.net/palm/explorer/history.asp
Verze Resco Explorer 2007 v3.4.10 je ke stažení přímo na stránkách resco.net
nebo je možné Resco Explorer 2007 v3.x.x aktualizovat přímo z palmu.

Zdroj: resco.net

20. 6. 2007

Gizmo Project pro Palm OS: VoIP a IM s podporu SIP, ICQ, MSN, iChat a Google Talk

Včera byla vydána nová IM a VoIP aplikace pro Palm OS. Multiplatformní Gizmo Project s podporu IM a VoIP byl portován na Palm OS (Garnet OS). Gizmo podporuje hlasovou i textovou komunikaci napříč IM sítěmi AIM/ICQ, MSN, Yahoo!IM a Google Talk. Aktuální podpora ještě není úplná a u některých sítí je podpora jen pro VoIP (nebo se teprve chystá - iChat), přesto Gizmo už v tuto chvíli kandiduje na Palm OS aplikaci roku. Gizmo umí i klasickou VoIP telefonii pomocí SIP a je možné si předplatit i Call In a Call Out, tj. telefonování z Gizma na pevné linky a dovolání se do "Gizma" z pevných linek. Aplikace je zdarma, Call In a Out se platí.
Gizmo pro Palm OS je zatím v první verzi, přesto je stabilní i když nastavování bude pro některé uživatele trochu složitější. Já jsem si musel nainstalovat desktopové Gizmo abych si registroval u Gizma účet. Zásadní je, že Gizmo podporuje multitasking v Palm OS (dokáže automaticky běžet na pozadí) a na nově příchozí zprávy dokáže upozornit pomocí notifikací.
Perlička na závěr, základem Gizma je Chatopus = perfektní podpora češtiny.
Bohužel nemám moc času na opravdu pořádné otestování, ale pokud bude vše fungovat jak autoři hlásí je čas říci ... WOW ;-)

http://gizmoproject.com/learnmore-palm.html

19. 6. 2007

Video Opera Mini vs. iPhone ve stylu reklam Get a Mac (Mac vs. PC)

Opera chystá novou verzi javového prohlížeče Opera Mini pro mobily, smartphony etc. a spolu s uvolněním beta verze připravila i video, které je obdobou reklam Get a Mac.

Video je k shlédnutí na www.operamini.com/beta/video/

Nová Opera Mini 4 Beta je dostupná i pro Palm OS strojky a je ke stažení na tomto odkazu http://mini.opera.com/global/opera-mini-4.0.8462-advanced-beta.prc. Pokud používáte lokalizaci PiLoc tak špatnou zprávou je, že ani nová Opera Mini 4 se zatím s PiLocem nesnese.
Seznam novinek ve verzi 4 je tady www.operamini.com/beta/features/

editováno 27/6/2007 23:45
Zdroj: Opera.com

Jeff Hawkins o Palm Foleu v rozhovoru na oficiálním blogu Palm Inc.

Na oficiálním blogu Palm Inc. se včera objevil záznam krátkého rozhovoru s Jeffem Hawkinsem o jeho pohledu na Palm Foleo.
Podcast je možné si poslechnout zde http://blog.palm.com/palm/2007/06/theres_been_a_r.html

Zdroj: blog.palm.com

13. 6. 2007

Nová beta Resco Explorer 2007 v3.1

Neúnavné Resco chystá desetinový upgrade Exploreru 2007 pro Palm OS. Verze značená 3.1, která je nyní ve fázi beta přináší několik novinek a oprav. Začnu hned tou největší novinkou a to integrací protokolu SMB pro práci se síťovými disky. Resco Explorer 2007 pro Palm OS tak mílovými kroky dohání svého Windows Mobile bratříčka. Vylepšení se dočkal i FTP klient integrovaný v Resco Exploreru a tak je nyní možné třeba zadávat cestu k adresáři na vzdáleném počítači.
Mimochodem třeba WiFile Pro není dodnes schopen pořádně pracovat se standardní konfigurací FTP serveru na Novell NetWare a jedinou opravdu bezproblémovou cestou jak se s tímto serverem domluvit je právě RE2007 nebo LFtp, který však vyžaduje použití příkazového řádku a to není pro řadu lidí zcela pohodlné.
Více informací o této betě včetně úplného seznamu vylepšení je možné nalézt zde
http://www.resco.net/palm/explorer/Beta_v310.asp

10. 6. 2007

Spekulace: Palm Gandolf také s Windows Mobile

Únik fotek nového smartphonu Palm Gandolf pokračuje a zatím poslední fotka ukazuje bílý Gandolf s Windows Mobile 2006 (Standard?) a logem operátora Vodafone (které svědčí o tom, že půjde o GSM verzi určenou i pro Evropu).

Zdroj: palm infocenter, engadget mobile

8. 6. 2007

Spekulace : nový smartphone Palm Gandolf


Nekvalitní Příšerná fotky, nový "form factor" design a fantasy jméno. Údajně se jedná o nový smartphone od Palm Inc. s Palm OS "na palubě". Spekulace také tvrdí, že tento Palm má být zaměřen na mladé lidi.


Aktualizace 09/06/2007
Tak Gandolf je udajně vybaven Bluetooth, slotem pro karty MicroSD, integrovanou kamerou a podporuje datové přenosy EVDO což znamená, že není určen pro sítě GSM.



Doplněno 09/06/07
Objevila se nová barevná fotka (photoshop?) a také informace, že Palm "Gandolf" by měl být uveden na trh v USA v poslední čtvrtině roku 2007 a to za cenu atakující 200$.



Zdroj : palmaddict, morning paper

6. 6. 2007

Palm Foleo, krok špatným směrem?

K této úvaze mě vyprovokoval článek na palmhelp.cz Proč je Palm Foleo krok správným směrem? Doporučuji přečíst a pro rychlíky a sebe si dovolím shrnutí článku jednou větou „Foleo bude skvělé, dobře Palm!“

Můj pohled na Foleo je trochu jiný naž autora zmiňovaného článku. Z revolučního 3. byznysu „strýčka Jeffa Hawkinse“ se v mých očích vyklubala prachsprostá trochu přerostlá kopie Psionu Series7/netBooku z let 1999/2000 nebo IBM z50 WorkPadu. Nu dobrá, to nakonec nevadí a pokud bude zajímavá cena proč ne. Koncept mininotebooku se mi vždy líbil a plusem pro Foleo je v mých očích zajímavá cena a značka Palm na „víku“. Jenže to tentokrát nestačí, pokud není cena a značka podepřena vyváženou hardwarovou specifikací a dobrou implementací OS.

"As you start using it the browser becomes a reall important part of the product. If I could do it again I'd put a faster processor in it. The video is jerky." Jeff Hawkins

Citát vyjádřil přesně, to čeho jsem se obával a čeho se v případě Foela bohužel dočkáme, tedy starých známých nectností výrobků od Palm Inc. Ta nectnost se někdy jmenuje bídné HW specifikace a jindy nepříliš povedená implementace OS a HW.
Ne, nejsem příliš tvrdý, taková je má zkušenost. Důkazem budiž třeba LifeDrive a HDD použitý jako úložiště programů tzv. Storage Heap nebo věčně se restartující Treo 700p. Slyšeli někdy v Palm Inc. třeba o power managmentu? Pokud ano, proč TX nemá proměnou frekvenci CPU v závislosti na zatížení CPU, když to použitý typ CPU umožňuje? Vědí v Palm Inc. jak funguje „stránkování“ RAM a pokud ano, proč od zavedení NVFS zažívám u Palmů lagy při otevírání aplikací s velkými databázemi? A pokud to Palm OS neumožnoval, proč nepřidali dost Heap Memroy a DB Cache? Vždyť až Treo 680 překonalo množstvím Dynamic Heap (RAM) čtyři roky staré palmy (TT3 a TC) a podobných proč je celá řada.
Foleo je i podle Hawkinse poddimenzované a jeho plné využití tím bude trpět. Ve Foleu je totiž použit procesor z rodiny Intel XScale PXA 27x, který nemá integrovanou FPU jednotku a tak si dovedu představit, že toho bude mít CPU ve Foleu „plné zuby“ a pokud se nějakou náhodou do Folea nedostal grafický čip, bude přehrávání třeba filmů na displeji s rozlišením 1024x600 pěkně bídné a Ben Combee si může hledat kodeky jak dlouho chce. Díky fotkám z Palm InfoCentera také víme, že integrovaný Storage Heap ve Foleu je jen 128 MB(?!) a o velikosti RAM si tedy nedělám velké iluze. Bohužel ani Linux není samospasitelný pokud není patřičně hardwarově podepřen a aby toho nebylo málo, objevilo se tvrzení, že Palm Inc. navíc vynechal ze svého Linuxu grafický X Window System. Absenci PIM aplikací už přejdu jen pokrčením ramen, sice to trochu staví na hlavu tvrzení o přenesení klíčových dat z Trea do Folea pro práci na větším displeji, ale co, nakonec se určitě nějaké PIM třetích stran objeví. Jako ze špatného snu na mě ale zapůsobilo tvrzení, že z Folea nejdou posílat emaily jinak než pomocí Trea a protože Treo nemám a pořídit si ho nehodlám, je pro mě Foleo opět méně použitelné.
Zabývat se Foleem jako stand-alone počítačem je zatím díky pozicování Folea jako doplňku k Treu nepříliš produktivní i s ohledem na emailového klienta, který stand-alone provozu není schopen. Sám Hawkins potvrdil, že Foleo jako náhradu subnotebooku půjde v této "první edici" používat nepříliš dobře díky malé SW výbavě a zaleží tak na vývojářích třetích stran jak rychle půjde Foleo vybavit do podoby použitelného subnotebooku.

Je to pro mě jako pro palmistu a příznivce strojků se značkou Palm docela těžké psát takovouto až snad dehonestující stať, ale nemohu si pomoci. Některou z „hraček“ se štítkem Palm nosím po kapsách už více než 7 let, ale Palm v poslední době dělá opravdu vše proto, abych své příští PDA, ať už s GSM nebo bez, hledal mezi produkty jiných výrobců. Palm vlastně v tuto chvíli nemá ve své nabídce jeden jediný produkt, který bych si chtěl koupit a to je za posledních 8 let opravdu poprvé. (Treo 680 mi zatím prostě nesedí a i proto, že mu chybí třeba WiFi nebo HiRes+).

Na tajemný třetí byznys Palm Inc. jsem se docela těšil, bohužel Foleo mé očekávání nenaplnilo. No nic, třeba to ještě rozchodím :) a za rok si budu sypat popel na hlavu a Foleo budu vynášet do nebes (kéž by). Nechci končit skepticky, předvedení Folea na D All Things Digtal alespoň demonstrovalo novou funkční linuxovou platformu, která si jistě po určitých úpravách najde cestu do chystaných nových modelů smartphonů Treo. Když už nic jiného, tak alespoň toto je pro velkou část palmistů určitě dobrá zpráva.

Upraveno 07/06/2007

NASA chystá start raketoplánu Atlantis

Jedna z věcí která mě od dětských let nepřestává fascinovat je vesmír a tak trochu zavidím každému, kdo do něj nakoukl "byť jen" z oběžné dráhy naší matičky Země. Americká kosmická agentura NASA chystá na noc z pátku 8. na sobotu 9. našeho času (přesně CET 1:38 ráno 9. června) start raketoplánu Atlantis.
Majitelé Kinomy 4 EX si start mohou vychutnat v přímém přenosu pokud si v Kinoma Media Guide nalistují internetová videa a pak NASA TV.
Náplň mise STS-117 je popsána na těchto stránkách.

Zdroj : techent.idnes.cz, nasa.gov (logo převzato z nasa.gov)

5. 6. 2007

HTC Touch : HTC kopíruje Apple iPhone


HTC dnes představil "revoluční" model Touch (obrázek vpravo). Ani spousta marketingových blá blá o revolučním novém ovládání, zážitku či senzaci nazakryje prostý fakt, že se IMHO jedná o trapnou napodobeninu Apple iPhone. Mimochodem Apple iPhone se v USA začné prodávat 29.6.2007.

Zdroj : htc.com, apple.com

Elevation Partners kupují podíl v Palm Inc.

Dlouho se spekulovalo kdo Palm Inc. koupí, případně do něj bude investovat, hádanka je od včerejška vyřešena. Soukromá investiční společnost Elevation Partners získá 25% akcií společnosti Palm Inc. po 8,5$ za akcii a aby se ostatní akcionáři necítili poškozeni bude jim vyplaceno 9$ na akcii s vyjímkou Elevation Partners.
Elevation Partners jsou už podílníky v BioWare/Pandemic Studios, vydavatelství Forbes a online realitní firmy Move.
Podrobněji o této investici do Palm Inc. píše palmhelp.cz v Bono z U2 se stal významným akcionářem Palmu

Aktualizace 8:30
V reakci na oznámení o novém investorovi (a IMHO hlavně chystané finanční redistribuci) uzavřely včera večer akcie Palm Inc. na hodnotě 17,57$ za akcii s denním ziskem 9,20%.

Zdroj : palmhelp.cz, investor.palm.com,

4. 6. 2007

BlackBerry 8820 s WiFi, na tahu je Palm

Kanadská firma RIM (výrobce BlackBerry) přichystala první smartphone s integrovaným WiFi, jde o model BlackBerry 8820. RIM bývá považován za největšího konkurenta Palm Inc. na trhu smartphonů v USA a Palmu tak snad konečně nezbude nic jiného než hozenou rukavici zvednout a na trh také uvést Treo s integrovaným WiFi.
Mimochodem jednou z nově propagovaných vlastností smartphonů BlackBerry je i preemptivní multitasking (MT) pro aplikace a to je další výzva pro Palm Inc. konečně něco udělat s Palm OS (Garnet OS) a jeho mulitaskingem. Současný Palm OS sice umí multitasking také, ale na dnešní poměry velmi složitým způsobem (podpora pro MT musí být vložena do aplikace vývojářem).

Zdroj : engadget.com

3. 6. 2007

Video : Jeff Hawkins na D All Things Digital

Jeff Hawkins u Walta Mossberga a Kary Swisher na D All Things Digital představuje Foleo.


Zdroj : allthingsd.com

1. 6. 2007

Palm Foleo na živo na Palm Infocenter

Palm Foleo v hi-res fotkách je k nalezení na http://www.palminfocenter.com/news/9439/palm-foleo-hands-on-gallery/
Z fotek je možné si udělat představu o velikosti Folea, odhadnout použitý procesor, verzi linuxu etc.