30. 4. 2007

Google Maps pro Palm OS vyhledají cestu i v Česku

Nevím přesně kterým dnem byla funkce routing (v Google Maps pro Palm OS -> funkce Directions) zprovozněna, ale od dnešního dne mi funguje vyhledávání cesty mezi městy a obcemi nově i na mapě Česka (a vyhledávání cesty funguje také na Slovensku). Více řeknou screenshoty. Generování cesty je možné i mezinárodně třeba z Česka na Slovensko, do Německa a Rakouska. Při pokusu naplánovat cestu do Polska Goolge Maps ale končí chybou.
Google Maps se při výběru silnic řídí nejdřív kategorii silnice (třídou) a až poté vzdáleností. Samotná "navigace" funguje samozřejmě skokově, "přepínáním" se po důležitých bodech trasy. Řekl bych další pěkné rozšíření funkčnosti Google Maps pro palmisty v CZ i SK.
gmm


Podrobněji jsem o Google Maps pro Palm OS psal tady
Google Maps pro Palm OS aktualizovány
a tady
Google Maps pro Palm OS podrobněji

27. 4. 2007

Gde Právě Sem a Google Maps pro Palm OS

Netřeba dlouhého povídání, Where Am I? je aplikace, která umí převzít z BT GPS aktuální pozici a následně jí zobrazit v Google Maps pro Palm OS. Zatím jsem neměl šanci otestovat funkčnost, nemaje u sebe v této chvíli BT GPS, ale jako doplněk ke Google Maps mi to přijde docela užitečné.
Jen doplním, že Google Maps Mobile, od kterých je odvozena Palm OS verze, v některých svých implementacích na jiných platformách umí s GPS spolupracovat i bez aplikací třetích stran a nezbývá než doufat, že se časem dočkáme i ve verzi pro Palm OS (Garnet OS).
Where Am I? v1.1 je freeware a je ke stažení
na freeware-palm.com

Stažení aktuální verze 1.7


Upraveno 21:00

18. 4. 2007

ACCESS Garnet VM emulátor

ACCESS dnes uvolnil ke stažení emulátor Garnet VM, ve kterém je možné otestovat kompatibilitu ARM a 68k aplikací s ACCESS Linux Platform (ALP). Emulátor je součástí balíku s názvem ACCESS GARNET™ VM COMPATIBILITY KIT
http://www.access-company.com/cgi/garnetvm.cgi
(odkaz vede na stránku s licencí a po jejím odsouhlasení je možné emulátor stáhnout a to včetně manuálu)
Pokud emulátor chcete provozovat na platformě Windows "návod" je zde.

10. 4. 2007

Nový Palm OS od Palm Inc. už letos

Dnešní Palm Analyst Day přinesl velmi důležité informace o budoucnosti Palm OS a Palm Inc. přímo od CEO Palm Inc. Eda Cooligana.
Tak především spekulace o linuxovém OS v produktech Palm Inc. je potvrzena. Bude vydán do konce roku. Palm Inc. hodlá i nadále pokračovat ve vývoji a podpoře paltformy Palm OS 5 (Garnet) a to způsobem naznačeným na obrázku z dnešní prezentace.

Aktualizováno 16:10
Zdroj : Palm Analyst Day, Palmaddict

9. 4. 2007

A vítězem je Treo 680

Ne, nehodlám od svého Palm TX přejít k Treu jak by snad naznačoval nadpis (kombinace PDA+mobil mě dokonale vyhovuje flexibilitou), jen mě zaujal (díky palmaddicts) tento post na treocentral http://discussion.treocentral.com/showpost.php?p=1232095&postcount=1

" I just bought another Samsung BlackJack from Cingular as a backup/weekend phone (fits nicely in jeans pocket). I had a BJ before the Treo, and actually chose the Treo over the Samsung as my "daily driver".
I must say the Blackjack is a great little device in many ways (still wish Treo had a QVGA screen!!)...but again having both devices in hand, it is again so glaringly evident that the Palm OS rocks!!
Sooooo much simpler and more intuitive. Even though I am a huge newbie still, it is so much easier to navigate and use quickly
."

Překlad snad ani netřeba, autorovi postu přijde Palm Treo 680 s Palm OS prostě mnohem lepší než Samsung BlackJack s Windows Mobile ...

Zdroj : treocentral discussion

6. 4. 2007

Chystá se Opera 9 Mobile pro Palm OS

Podle informací Opera Watch se dohodl Palm Inc. s Opera Software na portaci perfektního mobilního browseru Opera 9 Mobile na platformu Palm OS (Garnet OS). Tento browser by se měl objevit v chystaných produktech Palm Inc. s Palm OS.

Update : 6/4/2007 10:00
Pro zatím není oficálně potrvzeno, že půjde o verzi pro Palm OS (Garnet OS) ač to Opera Watch tvrdí.

Zdroj : Opera Watch, Opera česky a fórum PDA Soft

5. 4. 2007

Synchronizace s iTunes pro Palm OS

Schopností přímé synchronizace s iTunes je vybaven přehrávač mOcean 3, který defakto "emuluje" iPod na Palm OS včetně uživatelského rozhraní. Na treech by měl fungovat bez problémů, na TX (a obecně HiRes+) jsou potíže z Dynamic Input Area a funkce Screen off nefunguje korektně.

Druhou možností pro uživatele desktopových Windows i Mac OS je použití javové aplikace Mass Storage Synchronization (MSS). Ta ale vyžaduje buď externí čtečku pro paměťové karty, která se připojí k desktopu nebo Palm OS aplikaci, která z paměťové karty v treu respektive PDA vytvoří paměťové medium standardu mass storage. Výhodu mají majitelé LifeDrive a Tungstenu T5, kteří jsou mass storage aplikací s názvem Drive Mode vybaveni přímo od Palmu. Pro ostatní Palm OS zařízení je možné použít komerční aplikace a to buď Card Export II nebo Card Reader*. Samotná synchronizace je poměrně snadná, karta se objeví v seznamu iTunes zařízení a je možné vybrat co z obsahu se má do palmu synchronizovat. Jak na věc je popsáno na webu autora a doporučuji si i dobře přečíst readme, který je přiložen v zipu s MSS.

Pro majitele Maců je tu pak i další možnost a to synchronizační balík Missing Sync od mark/space, který zvládá krom perfektní synchronizace s PIM app. v Mac OS X i snyc s iTunes a další užitečné "drobnosti".

*Jako lepší hodnotím Card Reader, který podporuje i background mód. Jinak kam se cestou od T5 přes LD k TXku zatoulala aplikace Drive Mode se radši ani neptám ...

3. 4. 2007

Hudební přehrávače s podporou AAC pro Palm OS

Podpora AAC, vypínání displeje při přehrávání a podpora pro background přhrávání:
- mOcean 3
- Pocket Tunes 4 Deluxe
- Aero Player 5.x

Podpora AAC, vypínání displeje při přehrávání hudby:
- Kinoma 4 EX
- TCPMP 0.7x (nutný AAC kodek)
- CorePlayer 1.x

2. 4. 2007

Apple a EMI nabídnou hudbu i bez DRM

Svým způsobem pro iTunes přelomová věc byla dnes ohlášena firmou EMI v Londýně za účasti CEO Apple Inc. Steva Jobse. Hudba z katalogu EMI bude v rámci prodeje hudby přes Apple iTunes Store nabízena od května letošního roku ve dvou variantách. V té první, řekněme prémiové, budou skladby nabízeny bez ochrany Apple DRM FairPlay, ve vyšší kvalitě (AAC 256 kbit/s) a také za vyšší cenu 1,29 dollarů. Druhou variantou je, řekněme klasická nabídka iTunes, tj. skladba s DRM, s nižším bitrate a za standardní cenu 99 centů.
Majitelům dříve koupených skladeb (EMI) s DRM bude nabídnut upgrade na DRM-free verzi za 30 centů.
A nezůstane jen u jednotlivých skladeb, ve variantě DRM-free budou nabízeny i hudební videa a celá hudební alba z katalogu EMI a to za dosavadní cenu.

Doplněno 16:15

Zdroj : tuaw.com, tisková zpráva Apple Inc.