13. 2. 2007

Jak vypadá ALP OS


ACCESS včera na svých stránkách zveřejnil první oficální obrázky vzhledu defaultního uživatelského prostředí(UI) nového ALP OS (ACCESS Linux Platfrom). Obrázky přebírám. ALP OS v defaultním nastavení, pokud jde o vzhled, vypadá jako věrný následovník Palm OS. On to totiž nasledovník také je. Některé "ikonky" by mě potěšili už dnes na TX (NetFront, iMessenger, HandMail).

Celkově moc pěkné :-)
K podrobnějším specifikacím ALP OS, taktéž dnes zveřejněným, se ještě vrátím v dalším postu.

Zdroj: ACCESS

12. 2. 2007

Budu mu říkat ALP OS

alp Dlouho očekávaný linuxový nástupce mého oblíbeného Palm OS (ACCESS Garnet OS) se zase o kousek přiblížil našim kapsám. ACCESS dnes oznámil definitivní jméno nového OS a voalá jméno je ... ACCESS Linux Platform. No moc invence pánové z ACCESS nepředvedli. Osobně budu ACCESS Linux Platfrom od teď a na vždy (až do skonání věku :-D) nazývat ALP OS (a překládat si to jako Advanced Linux Palm OS ;-)
Pokud jsem před časem psal o Nokii 770(800) jako o zvažovaném novém kapesním počítači až mi mé báječné TXko doslouží, tak něco z kategorie Palm TX + mikrofon + vpu/gpu + ALP OS je jasným favoritem mé příští "hračky" do kapsy. Konec roku 2007 je, s trochou optimismu, doba kdy se nechává očekávat, že první ALP OS strojek budou už na trhu. Konec roku 2007 je také přesně ten čas, kdy budu o výměně uvažovat. Palm sám je mimo soutěž, ale jinak než to vypadá. Palm, pokud předvede vylepšeného nástupce TX s čímkoliv s Palm OS (Garnet OS) kompatibilním, má ve mě skoro jistého zákazníka.
Zpět k ACCESS a jejich ALP OS. Dnes byl uvolněn Product Development Kit (PDK) for ACCESS Linux Platform(TM) v1.0 pro licenční partnery vyrábějící "hardware" a také pre-release verze Software Development Suite (SDK & Tools) a Garnet(TM) VM Compatibility Kit pro vybrané softwarové developery. To je podstatný milník pro každý OS! Doufám jen, že se s ALP OS nestane to co s bájným Cobaltem, tedy že bude vydán, ale nikdy se nezhmotní v reálném přístroji.

Více informací o ALP OS a jeho development kitech najde zde
http://www.access-company.com/developers
http://www.access-company.com/about/opensource/download.html

Zdroj: ACCESS

2. 2. 2007

Kinoma 4 EX opět aktualizována

kinoma Kinoma, královna streamovaných medií pro Palm OS (Garnet OS), byla opět drobně vylepšena a aktualizována už na verzi 4.1. Seznam změn je docela dlouhý a tak jen ve zkratce :
- obsah Kinoma Media Guide (KMG) byl značně rozšířen
- streamovaná tv a radia z České Republiky v samostatné sekci!
- v nastaveních přibyla volba manuální prohledávání k dosud pouze automatickému při startu Kinomy
- zlepšeno bylo z mého subjektivního pocitu přehrávání FLV (flash videa z YouTube a Google Videa) a také WMV
- verze 4.1 je výrazně rychlejší při spouštění, procházení KMG a načítaní a startu videí a streamovaných rádií
- spouštění streamovaných radií přímo z web browseru

Zdroj: kinoma.com