26. 1. 2007

Palm, Palm OS a Garnet OS

Původně tu byl post a krásný, ale já si řekl ne, název a téma postu jako na MM? Ne! Žádné rychlé falešné zprávy a bombastické titulky! (Původní nadpis byl "Palm OS je mrtev, ať žije Garnet OS!") Tu n(ot)icku o přejmenování Palm OS s bombastickým nadpisem jsem stáhnul a do notýsku bloggera si poznamenal spěchej pomalu.

Zpět k tématu, tj. přejmenování Palm OS.
Do roku 2005 měly dvě společnosti práva k používání značky Palm - PalmOne (dnes Palm, Inc.) a PalmSource (dnes ACCESS Systems America). V roce 2005 došlo k dohodě mezi PalmOne a PalmSource o prodeji výhradních práv na značku Palm právě PalmOne. Dohoda také stanovila čtyřletou lhůtu, do které se PalmSource a všechny jeho produkty používající v názvu Palm musí přejmenovat. Naopak PalmOne se krátce na to přejmenoval zpět na Palm.
Jen pro doplnění uvedu celou přejmenovávací anabázi.
PalmOne a PalmSource vznikly v roce 2003 rozdělením původního Palm, Inc.
Palm, Inc. vznikl v roce 2000 vyčleněním ze společnosti 3Com Corp.
3Com získal "divizi Palm" převzetím USRobotics v roce 1997.
USRobotics koupil Palm Computing, Inc. od zakladatelů (Jeff Hawkins, Donna Dubinsky, a Ed Colligan) v roce 1995 s chystaným produktem Pilot 1000. Palm Computing, Inc. vznikl v roce 1992. Původním produktem Palm Computing Inc. byl pradědeček PDA jménem Zoomer. Zoomer vyrábělo Casio, software dodával právě Palm Computing a prodávalo se pod zančkou Tandy Zoomer PDA (viz obrázek). Mimochodem Zoomer byl propadák a Palm Computing přežil jen díky prodeji softwaru velkým společnostem (HP, Apple).

ACCESS přejmenováním Palm OS 5 Garnet na Garnet OS a platformy Palm Powered na ACCESS Powered naplnil dohodu, kterou mezi sebou uzavřeli tehdejší PalmOne a PalmSource, jen o něco dříve než nezbytně musel. Důvod vidím v chystaném uvedení a pravděpodobném přejmenování ACCESS Linux Platfrom (ALP), linuxového nástupce Garnet OS.
Znamená přejmenování Palm OS na Garnet OS konec Palm OS? Ne! Palm OS není mrtev ani tentokrát a to je i důvod proč jsme původní post stáhnul. Nevím sice co vše a jaké podmínky jsou součástí licenční smlouvy na zdrojový kód Garnet OS, kterou Palm Inc. uzavřel se ACCESS Systems America, ale dovedu si velmi dobře představit, že Palm Inc. použije pojmenovaní Palm OS pro vlastní novou řadu OS založených nebo používajících části zdrojového kódu Garnet OS.

Zdroj: ACCESS, Palm

24. 1. 2007

Apple iPhone Ad?

Jak by mohla vypadat reklama na Apple iPhone?
Třeba takto. Autorem je Peter Yan.

http://www.youtube.com/watch?v=isKhz_uusQQ

Zdroj: YouTube a Peter Yan

23. 1. 2007

Musíte vidět : Trusted Computing

Obsahově zajímavé, ale hlavně provedením a formou naprosto dokonalé video na téma Trusted Computing. Přes stránky autorů http://www.lafkon.net/tc/ je video stáhnutelné i v řadě dalších formátů nejen .mov a existuje i soubor s českými titulkami. Prozatím tedy vkládám odkaz na stránky s videem ve formátu .mov


http://www.lafkon.net/tc/


Aktualizováno 24/1/2007
Zdroj : lafkon.net

21. 1. 2007

Apple iPhone bude mít plnohodnotný OS X

Okolo operačního systému OS X, který bude používat Apple iPhone je zatím mnoho nejasností. Apple tvrdí, že jde o plnohodnotný OS X, jinde ale dokazují (Slashdot), že to není možné.
Zatím nejvěrohodněji na mě působí popis OS X pro iPhone, který se objevil tento týden na Daring Fireball v článku o OS X, který jsem objevil díky blogu Apple}graf.

Citace z Daring Fireball :
Jinak řečeno, iPhone verze OS X obsahuje vše, co z Mac OS X může být v mobilním telefonu použito s přídavkem pro mobilní telefon nezbytných věcí. Je to tedy plnohodnotný OS X ne proto, že jde o Mac OS X, ale proto, že obsahuje vše pro mobil z Mac OS X použitelné.

Zdroj: Daring Fireball

Apple iPhone v show Craiga Fergusona

Craig Ferguson tentokrát o Apple iPhone v Late, Late Show z 10/1/2007 a opět docela vtipně a MS nezůstal ušetřen : Zune zucked ... too zoon ... etc. :-D

http://www.youtube.com/watch?v=TyuDAzzKnz8

Zdroj : cbs.com

19. 1. 2007

Palm Treo 680 : Camera Update

Včera byl uvolněn Camera update pro Palm Treo 680, který řeší potíž s rychlejším vybíjením baterie v pohotovostním režimu po předchozím použití kamery (update nově vypíná kamerový modul v pohotovostním režimu). Podrobnosti o Camera update a způsobu instalace jsou na stránkách podpory Palm Inc.
http://www.palm.com/us/support/downloads/treo/680cameraupdate.html

upraveno 19:50
Zdroj : palm.com

16. 1. 2007

Palm Treo 680 : baterie, vybíjení a kalibrace

Řada majitelů nového Palm Trea 680 si na různých fórech (treonauts.com, pilot@pandora.cz apod.) občas stěžuje na nízkou výdrž Trea nebo lépe na jeho rychlé vybíjení.
Pokud jsou tedy potíže s výdrží u nového Palm Trea 680 (a obecně u nové baterie na bázi Li-ion) je dobré (a je i doporučeno) provést kalibraci baterie, přesněji řídící elektroniky baterie. O kalibraci, její vhodnosti a důvodech jsem psal už v tomto postu Li-ion baterie : drobné rady.

Konkrétní postup kalibrace pro Palm Treo 680 je převzat z treonauts.com
1. zapojit Treo do nabíječky
2. vyndat baterii a počkat alespoň jednu minutu
3. vyndat SIM kartu a opět počkat alespoň jednu minutu
4. vrátit zpět baterii (nevkládat SIM kartu) a nechat Treo 680 nabíjet po dobu 4-6 hodin,
po celou dobu nabíjení nemačkat žádná tlačítka Trea, nezapínat/nevypínat a ani nevkládat PIN SIM karty apod. (prostě nechat Treo nabíjet se a nevšímat si ho ;-)

To je vše a podle ohlasu některých majitelů Trea 680 jim takto provedená kalibrace výrazně zlepšila výdrž baterie.

Akutalizováno 20/1/2007 20:00
Zdroj : treonauts.com, palm.com

12. 1. 2007

LG KE 850 : konkurence pro Apple iPhone?


Na maďarském webu mobil portál se už před měsícem objevily obrázky konceptu nového LG smartphonu KE 850. LG přihlásila smartphone LG KE 850 do soutěže o cenu International Forum Design 2007 (iDF) v sekci 01. Consumer Electronics/Telecommunications a prezentuje ho jako Display only phone. Odkaz na stránky na iDF s LG KE850
K ovládání se podobně jako u Apple iPhone používá především dotykový displej s rozišením 400 x 240 bodů.


Display Only Phone (KE 850)

Mobile phone
Manufacturer:
LG Electronics Inc.
Seoul, Korea, South
http://www.lge.com
Design:
LG Electronics Inc.
Kang Heui Cha, Ah Jung Joo, Hwi Tae Lim
Seoul, Korea, South
http://www.lge.com

Informace převzaty z webu iDF.



Jen ještě doplním, že LG je už více než rok licenčním partnerem Access Systems America (ex Palm Source) a má tak eventuální možnost použití Palm OS nebo, a to spíše, chystané Access Linux Platfrom! Tím samozřejmě neříkám, že ALP je použito, jen nazančuji, že je to možné.



Zdroj : www.mobilport.hu, engadgetmobile.com, www.ifdesign.de

11. 1. 2007

Palm Treo na titulce Expresu


Palm Treo bylo dnes hvězdou ;-) a zářilo na titulce deníku Metropolitní Expres. Ten je spolu s dvěma dalšími "agenturními deníky" rozdáván každé ráno v Praze zdarma a v dost velkém nákladu. Docela dobrá reklama, řekl bych. (Jde sice o WinMob verzi pro Cingular, ale nevadí pořád je to Palm Treo!)

Porovnání velikosti Apple iPhone, Palm Treo 680, Nokia E61 a Palm TX

Na velikosti záleží, tedy alespoň někdy a nový Apple iPhone se může svými rozměry opravdu chlubit. Rozměrové porovnání s konkurencí jako je Palm Treo 680 a Nokie E61 pro něj dopadá dobře. Pro zajímavost jsem přidal i Palm TX. Obrázky řeknou více než slova a tady jsou.




Inspirace : switchblog
Použito : sizeasy

10. 1. 2007

Apple iPhone : dokonalost sama?

Apple Inc. včera v rámci MacWorld představil dlouho očekávaný iPhone, tedy kombinaci iPodu, mobilu a dokonalého kapesního počítače.
Když jsem díky video prezentaci viděl, co vše a jak nový Apple iPhone umí, byl jsem i nebyl překvapen. V postu o iPhone a vyjádření CEO Palm Inc. Ed Cooligana, viz. Apple iPhone : Ed Cooligan z Palm Inc. se směje, jsem napsal : "Apple, pokud bude chtít, prostě na trh mobilů a smartphonů v klidu napochoduje a krčit v koutě se opravdu nebude. Jen aby nebyl Palm Inc. první, kdo se bude divit až Apple opravdu s iPhonem přijde. Je to totiž právě Palm, kdo má mezi vlastními zákazníky řadu fanoušků značky Apple ..."
Po včerejším představení iPhonu se trochu obávám, že má slova byla potvrzena, i proto že Apple iPhone adresuje řadu mých výhrad proti Treu a to ve velkém stylu.
Apple iPhone hlavní vlastnosti
(aneb co mi chybí u Trea)
- velký displej s možností landscape (automatické přepínání podle polohy iPhone!), rozlišení 320x480px s hustotou 160 dpi
- wifi b a g
- plnohodnotný OS (OS X) + plnohodnotné webové aplikace s podporou Unicode.
- design, užasný tenký, sexy (poslední sexy hračka od Palmu byl IMHO Palm m515 a teď jen díky barvám Treo 680)
- iTunes (tohle není chyba Trea a Palm Inc., navíc jako náhradu je možné použít mOcean 3)
- multidotykový displej spolu s propracovaným (revolučním) způsobem ovládání celého iTelefonu prostřednictvím dotykového displeje.
- 4 nebo 8 GB paměť
Dosud pro mě bylo Treo jasnou jedničkou na trhu smartphonů (komunikátorů), Apple iPhone tuto situaci změnil a odsunul Treo na druhé místo.
Palm OS mám rád pro jeho přímočarost, snadnost používání a jednoduchost, moc dobře ale vím, kde Palm OS "tlačí bota" a představení iPhone to jen více zdůraznilo, bohužel.
Je prostě faktem, že Palm a exPalm Source (dnes Access Systems America) za poseldní dva roky, krom příchodu NVFS, žádným opravdu podstatným způsobem Palm OS nevylepšili, škoda. Doufám, že alespoň dosud tajný Palm "Hawk" bude stát za to ...

Podrobnosti, video záznam a řadu informací v angličtině naleznete zde
Keynote Steve Jobs video
Apple iPhone
Apple iPhone Tech. Spec.

Poznámka k videu : Vše z čeho je Steve Jobs tak nadšen u Google Maps máme díky Google Maps pro Palm OS ve svých palmech už dnes!

Zdroj : apple.com, engadget.com, fotky převzaty z engadget.com a apple.com

Doplněno ve 14:00
U iPhone panuje řada nejasností pokud jde o specifikace tj. kapacita baterie a její vyměnitelnost, rozšiřitelnost pokud jde o paměťové karty (není?), možnost instalovaní aplikací třetích stran (nelze?), office program pro iPhone (není a báječný email je tak hned poloviční), není možný wireless sync s PC/MAC (?), iTunes online přímo z iPhone (prý ne?) apod.
Apple iPhone je vyčítáná také nepřítomnost podpory pro 3G sítě, k tomu se sluší dodat, že 3G verze iPhone je, jak řekl Steve Jobs, na cestě a pro mě osobně je WiFi stejně mnohem podstatnější.
Když nad tím tak přemýšlím možná, že titluek měl být spíš "Apple iPhone : dokonalost sama?" (Nadpis byl upraven a otazník doplněn)

(Aktualizováno v 19:00)

9. 1. 2007

Apple iPhone je tady!

Apple dnes v rámci MacWorld představil dlouho očekávaný iPhone tedy kombinaci iPodu, mobilu a dokonalého kapesního počítače.
Ve zkratce to nejdůležitější
- multidotykový displej
- Mac OS X!
atd.

podrobnosti viz následující post Apple iPhone : dokonalost sama

8. 1. 2007

Google Maps pro Palm OS aktualizovány

O Google Maps pro Palm OS jsem psal už dvakrát a to hned po vydání v říjnu 2006 a podrobněji o pár dní později.
Na konci tehdejšího ve skrze pochvalného článku jsem si přece jen stěžoval na chyby v hledání česky napsaných názvů měst, obcí a vůbec na zobrazování české diakritiky ve spolupráci s PiLoc lokalizací. Tyto chyby byly v nové verzi 1.1.1 opraveny a problémy s diakritikou v českých názvech jsou minulostí. Nyní je možné při hledání zadávat města jako Děčín nebo Plzeň včetně diakritiky. Díky opravě chyb v zobrazení diakritiky tedy došlo k razantnímu nárůstu počtu obcí a měst, které jsou Google Maps pro Palm OS schopny v České Republice a na Slovensku najít a zobrazit, aniž by bylo potřeba výmýšlet různé okliky jak město či obec najít.
Zlepšena byla i práce s připojením k internetu a Google Maps si nyní v mém TX dokáží "vytočit" připojení vždy, když ho nemají a ne jen při spuštění aplikace.
S novou verzí Google Maps jsem zase o něco více spokojen a doufám, že se podpory HiRes+ a třeba vyhledávání trasy pro ČR dočkáme už letos.
Další změny a vylepšení naleznete v přehledu na stránkách www.google.com/gmm/whatsnew.html

Download Google Maps pro Palm OS

6. 1. 2007

Palm Micro Blog o CES 2007

V pondělí 8.1. začíná v Las Vegas každoroční největší mezinárodní přehlídka spotřební elektroniky International Consumer Electronic Show 2007 (CES). Palm Inc. pro návštěvníky CES připravil možnost přispívat na Palm Micro Blog věnovaný právě CES. Záměrem blogu je tedy přinést CES pohledem samotných návštěvníků. Psát pro Palm Micro Blog může po období CES kdokoliv, podmínkou je pouze registrace (tj. získaní statutu hostující autor) a obsah příspěvků se musí zabývat nebo být nějak spojen s CES. Navíc po skončení CES proběhne na stránkách Palm Micro Blogu hlasování o nejlepší příspěvek a autor vítězného příspěvku získá neblokované nové Treo podle výběru.
Samotné posílání příspěvků a fotek je možné jak z klasického PC tak z jakéhokoliv mobilního zařízení schopného pracovat s blogovacím systémem TypePad (od Six Aparts). Volba Typepadu pro Palm Micro Blog nebyla dle mého názoru náhodná, pro TypePad existuje i Palm OS verze plnohodnotné blogovací aplikace TypePad Mobile. Více informací naleznete přímo na stránkách Palm Micro Blogu.
Osobně se mi tento nápad Palm Inc. docela líbí, ale uvidíme co na Palm Micro Blogu z CES nakonec uvidíme :-) Minimálně na příští týden jsem si ale Palm Micro Blog přidal do záložek.
Link na palmmicroblog.typepad.com

Zdroj : palm.com

2. 1. 2007

Font Collector 1.52 : Palm OS fonty kam se podíváš

Předpokládám, že nová verze aplikace Font Collector (FC) neunikn(la)e pozornosti na tradičních Palm OS webech, přesto se o něm zmíním i tady a to proto, že jde o velmi užitečnou aplikaci pro správu a převod písmen mezi jednotlivými formáty různých aplikací.
Nová verze Font Collector 1.52 mírně rozšířila počet formátů Palm OS písmen ze kterých je schopna importu nebo konverze viz. seznam:
- WordToGo Fonts
- FontHack (pre-OS5 format)
- eReader
- FontSmoother
- Fonts4OS5 (konverze Fonts4OS5 fontů jen pokud máte registrovanou verzi Font4OS5)
- FontSubst (konverze FontsSubst fontů dtto jako u Fotn4OS5)
- FontHackV
- Fonty z hlavních .prc souborů aplikací a overlays
- Plucker
- iSilo
- PalmBible+
- VersaMail fonts
- FontBucket
- Sony NX fonty
- Palm OS systémové fonty



Verze 1.52 zlepšuje stabilitu FC na NVFS palmech, bohužel i nadále je scan písmen na těchto palmech docela pomalý. Ke stabilitě aplikace se ještě sluší dodat, že sám „FC varuje“, že během scanu písmen může způsobit i reset (osobně se mi to ale s poslední verzí ještě nestalo).
FC, jak je už uvedeno v seznamu podporovaných formátů, bohužel nepovoluje konverzi z počeštěných Font4OS5 fontů do jiných formátů, tedy ani konverzi populárních českých Fiba fontů, pokud nevlastníte licenci na Font4OS5.
Existuje ale velmi elegantní řešení, které je s novu verzí ještě lepší, tedy pokud vlastníte lokalizaci Locale od Red Grep (nebo PiLoc který má ale počet lokalizovaných fontů menší).
Font Collector totiž umožňuje konverzi velkého množství počeštěných fontů z VersaMailu (Palm SG HiRes Fotns VM) a nově i WordToGo fontů do jiných formátů, třeba pro Plucker, FontSmoother apod. Díky FC tak odpadá nutnost použití desktopových programů jako EasyConvert for FontSmoother and Plucker fonts, který ač uživatelsky přívětivý neumí správně exportovat fonty se středoevropským kódováním nebo fontconv.exe & spol., který pro změnu české fonty exportuje ok, ale vzhledem k nutnosti použití příkazové řádky je pro běžné uživatele zase příliš složitý.

Další možností je autorem FC doporučovaný export písmen prostřednictvím desktop app. iSiloX. Tento postup je popsán přímo v helpu/readme aplikace. Po instalaci a spuštění iSiloX je v menu Tools volba Make Font a pod ní se skrývá intuitivní průvodce exportem TT fontů i s možností určení znakové sady exportovaných fontů a ano, středoevropské nechybí pokud je tedy font podporuje. České fonty jsou pak exportovány do palmu přímo HotSyncem nebo existuje možnost uložení takto vytvořeného souboru s fonty na desktop pro pozdější použití. Tyto fonty ve formátu iSilo je možné v FC libovolně konvertovat do požadovaného formátu a i přes drobnou chybu v zobrazení iSilo fontů v FC jsou české znaky i po konverzi do jiných formátů ok.

Link na download Font Collector 1.52 z PalmHelp (link funguje jen pro registrované uživatele PalmHelp)
Link na download Font Collector 1.52
Link na download iSiloX

Aktualizováno a doplněno 02/01/2007 19:30 a 04/01/2007 23:30
Přímo pro FontSmoother lze vytvořit správně počeštěné fonty i pomocí prográmku Install FontSmoother Font.exe, který je součastí instalačního balíku FontSmoother. Podle dosavadní zkušenosti je možné pro úpěšný export českých fontů do palmu použít jen TrueType fonty s přídomkem CE a nastavením kódování na středoevropské.

Na screenu je font Timesse CE exportovaný Install FontSmoother Font.exe a pomocí Font Collectoru konvertován pro Plucker.

Při psaní původního doplňku jsem vycházel z informací na fóru PDA Softu a otestoval jsem ještě export písma Timesse CE a čeština byla v palmu ok ... s Arial 10 z win je ale situace jiná a čeština ok není.

1. 1. 2007

PF2007






Do nového roku 2007 přeji všem palmistům a nejen jim hodně štěstí.
Petr