29. 12. 2006

SD WiFi karta pro Treo

Pěkný silvestrovský fórek se povedl www.pdamexico.net. Včera zveřejnili "aplikaci" WiFiTreo, která "umožňuje" použití SD WiFi karty Palm v každém Treu a co víc dokonce ani nepotřebujete WiFi kartu a vaše Treo přesto "najde" WiFi sítě v dosahu!
Video s ukázkou WiFiTreo


Zdroj : PDA México

28. 12. 2006

Uplácí Microsoft blogery?


Post není tak zcela o PDA, ale ani tento blog není jen o PDA. Tak vězte, pokud si píšete blog o počítačích a píšete o Windows nebo o čemkoliv Made in Microsoft a váš blog je dostatečně znám a čten, jste ti nejlepší kandidáti dostat zcela nové notebooky Acer Ferrari 1000 (cca 58.000Kč) nebo 5000 (73.000Kč) s předinstalovaným OS Windows Vista od Microsoftu. Jen "shodou okolností" je to zrovna o Vánocích, pár týdnů před uvedením Visty pro běžné zákazníky. Úplatek? No dovolte, Microsoft jen chce aby i blogeři měli šanci "vychutnat" jejich Vistu až do detailu a na dokonalé mašince. Navíc je přece možné notebooky vrátit. Microsoft (a také AMD a Acer) se ale nebude zlobit pokud si je blogeři ponechájí a na oplátku napíší něco pěkného o Vistě, procesoru a nebo notebooku. Celou akci "provalil" bloger Long Zheng, který je ale sám příjmcem podobného dárku. Tématu se věnují také na slashdot.com a cnet.com.

ps: zajímavé bude zda se o této kauze vůbec zmíní www.zive.cz a www.pctuning.cz …

Rok 2006 ve světě Palm OS : Část 1. Rekapitulace

Konec roku je tou správnou dobu na rekapitulaci toho co se událo ve světě Palm OS, pokusím se tedy v pár bodech shrnout to, co mě přišlo podstatné v roce 2006.

- Palm Inc. koupil doživotní licenci na zdrojový kód Palm OS 5 Garnet, vývoj byl znovu obnoven
- Palm Inc. uvedl na trh mainstreamové GSM Palm Treo 680 ve čtyřech barevných odstínech s Palm OS 5 Garnet a také GSPDA připravila nový (především designem) smartphone s Palm OS 5 Garnet, Xplore M70
- Palm Inc. uvedl na trh highednové CDMA Treo 700p s Palm OS 5 Garnet a podporou pro 3G datové přenosy EV-DO v sítích CDMA.
- Palm Source se definitivně sloučil s Access Systems America Ltd., práce na Access Linux Platform (ALP), linuxovém nástupci Palm OS 5 Garnet, úspěšně pokračují, naposledy byl třeba uvolněn Hiker Application Framework pro ALP.
- Objevil se nový výrobce průmyslových Palm OS 5 Garnet PDA Janam Technologies.
- Symbol Technologies výrobce průmyslových PDA byl koupen Motorolou
- Žádný nový handheld od Palm Inc., pouze Garmin vydal nové lowendové navigační Palm OS PDA iQue 3000
- Kinoma Player pro Palm OS s podporou streamovaného videa a audia, formátů Windows Media, MPEG4, FLV, MOV, AAC atd.
- VoIP pro Palm OS (Articulation)
- Google Maps pro Palm OS

25. 12. 2006

Štastné a veselé ...

Trochu opožděně, dříve jsem to opravdu nestihl, i já přeji všem čtenářům Palmisty, ať už pravidelným nebo náhodným, přijemně a klidně prožité Vánoce.
Petr

22. 12. 2006

Proč LifeDrive neuspěl?

Zajímavá diskuze se rozběhla na palmhelp.cz s vše říkajícím nadpisem Proč LifeDrive neuspěl? Také jsem přispěl se svou troškou do mlýna ... ehm tedy názorem do diskuze.

Palm Treo 680 podporuje 8GB SDHC karty

Už v předchozím postu jsem informoval o zjištění z TheRegister.com o schopnosti nového Palm Trea 680 pracovat s novým vysokokapacitním formátem karet SD - SDHC. Tehdy šlo "pouze" o 4GB karty a už to byla dobrá zpráva a pro majitele Trea 680 bude ještě lepší.
Jak zjistili někteří uživatelé a zveřejnili na Treocentral je Palm Treo 680 kompatibilní i s 8GB SDHC kartami! Je s tím spojena ale i drobná nepříjemnost, aplikace Card Info před zaplněním 8GB karty přes 4 GB hlásí kapacitu karty jen jako 4GB, ale po zaplnění nad 4GB ale Card Info kapacitu karty hlásí správně. A to není konec dobrých zpráv, ve spolupráci s aplikacemi jako je Card Reader nebo Card Export II je možné Treo 680 použít jako čtečku SDHC karet a i přes PC tak přistupovat k celé kapacitě GB SDHC karet.
Zatím je tedy potvrzena funkčnost SDHC karet na Treu 680 a údajně po nainstalování speciálního souboru (driveru) z Trea 680 do Trea 700p je s SDHC kartami kompatibilní i Treo 700p (O Palm TX se zatím jen spekuluje a není ověřeno).
Zmíněný soubor je ke stažení na jednom z mnoha fór o Palm OS a přesný odkaz přidal Michael (díky za tip ;-) do diskuze pod tento post.
Jen pro upřesnění: veškeré zveřejněné informace od SDHC jsou pouze neoficiální a založené na zkušenosti uživatelů.

Zdroj : treocentral.com, palminfocenter.com a 1src.com

20. 12. 2006

Palm prodal 500.000 PDA za poslední čtvrtletí

Ano, přesně tolik, tedy 500.000 kusů PDA vyrobil a prodal Palm Inc. za minulé, tedy 2. fiskální čtvrtletí roku 2007, tj. za období od 1. září do 30. listopadu 2006. Poměrně značné množství na to, že jde "jen" o PDA. Hnadheldy tak stále tvoří zhruba 30% z celkových příjmů Palm Inc.
Hvězda posledních roků, Treo, i nadále září a pokračuje ve výrazném nárůstu prodejů a to jak meziročně tak mezičtvrtletně. Za druhé fiskální čtvrtletí roku 2007 bylo prodáno rekordních 617.000 Treí. I přes tato jinak dobrá čísla došlo v daném čtvrtletí k meziročnímu poklesu příjmů i čistého zisku.
Celou zprávu naleznete zde, na stránkáchpalm.com

Zdroj : palm.com

Pocket Tunes Update pro PiLoc, Fonts4OS5 a FontSmoother

Dnes vydaná aktualizace 4.0.1 řeší potíže nové verze Pocket Tunes 4 při současném používání některých pTunes skinů a programů PiLoc, Font4OS5 nebo FontSmoother. Kompletní přehled toho co vše akutalizace 4.0.1 opravuje najdete na pocket-tunes.com/history

17. 12. 2006

Nová verze Pocket Tunes 4.0

ptunes NormSoft Inc. vydal novou verzi nejpopulárnějšího komerčního (podle prodejnosti na palmgear.com) hudebního přehrávače pro Palm OS. Verze 4.0 přidává podporu pro audio kodek AAC a AACplus (používané třeba v iTunes*), vylepšuje kvalitu přehrávání WMA, přidává vestavený seznam internetových rádií, podporu pro zobrazení Album Arts atd. Všech těchto funkcí si ale užijete jen pokud jste vlastníky Deluxe verze za poměrně značných 38$ nebo při upgradu z předchozích verzí 3.x za 20$. Pocket Tunes podporují synchronizaci s Windws Media Playerem až do verze 10 (na podpoře nového WMP11 se zatím pracuje) a pTunes si také poradí s koupenou hudbu "chráněnou" Digital Right Managment PlayForSure od MS (Janus Technology).
*Na Apple iTunes Store nebo nový MS Zune Marketplace můžete díky nekompatibilitě DRM zapomenout, tedy pokud si to s DRM nechcete vyřídít neoficiálně nebo cestou přes CD.

Zdroj : palminfocenter.com

15. 12. 2006

Já, Robot Nokia 770 Internet Tablet

Povedené video s robotem postaveným ze stavebnice korejské fy Robotis mě zaujalo na engadget.com


http://www.youtube.com/watch?v=iMkWwJqPCOQ

Na robotu z videa je pro mě zajímavé především použití koncepčně povedené Nokie 770 Internet Tablet, která je i díky platfromě Maemo a plnohodnotnému OS Linux (distro Debian) velmi flexibilním mobilním počítačem takřka kapesního formátu. Flexibilním natolik, že ho lze použit třeba právě jako „hlavu“ robota nebo ovládací „pad“.
Nokii 770 nebo její nástupce je možným kandidátem na můj kapesní počítač, pokud to příští rok s novými Palm OS PDA od firmy Palm nedopadne podle mých představ.
Ještě poznámku k robotům a jejich rosotucí popularitě i mimo "robotyvždymilující" Japonsko, Microsoft vstoupil do této oblasti a v týdnu vydal Robotic Studio, základ nové robotické platformy se značkou MS ...

Link na stránky Nokia 770
Recenze a více informací o stavebnici robota z videa je na stránkách BotMag

Zdroj : engadget.com

12. 12. 2006

TheRegister.com : Treo 680 podporuje SDHC karty


TheRegister.com v rámci recenze nového Palm Trea 680 přinesl zajímavé zjištění o podpoře karet nového vysokokapacitního standardu SD karet - SDHC.Treo 680 bez problému pracovalo s 4GB SDHC kartou SanDisk i když oficiální specifikace "680" podporu pro SDHC neuvádějí. Samotná podpora 4GB SD karet není v Palmech od příchodou LifeDrive nic nového a Palmy vybavené driverem fat32.prc (LD, TX, 700p atd.) jsou většinou schopny pracovat s běžnými 4GB SD kartami. Nabízí se tedy otázka jak to bude s SDHC kartami o velikosti 8 a více GB.
Jen doplňuji, že Dmitry Grinberg, autor řady vylepšení nebo "vylepšení" Palm OS (to podle zkušenosti), o podpoře SD karet nad 4GB v Palm OS 5 tvrdí, že není bez větších úprav samotného OS možná.

Zdroj : theregister.com

11. 12. 2006

PalmGear.com : Vánoční sleva 20% na vše

Palmgear.com přichystal, jako už tradičně, vánoční slevu. Sleva ve výši 20% platí na všechny nákupy pro příštích několik dní. Pro uplatnění této slevy je nutné zadat v průběhu nákupu kód "holiday20" (bez uvozovek :-). Reklama na slevu je i v banneru přímo na stránkách PalmGear.

Zdroj : palmgear.com

8. 12. 2006

Palm OS Garnet : vývoj bude pokračovat

V předchozím postu jsem jen krátce informoval o zakoupení licence na zdrojový kód Palm OS 5.4 Garnet za strany Palm Inc. Ještě doplním, že součástí smlouvy je i zajištění vzájemné kompatibility mezi budoucími novými verzemi Palm OS Garnet z dílny Palm Inc. a Garnet Hostem v ACCESS Linux Platfrom (ALP).
Palm Inc. koupí zdrojového kódu Palm OS 5.4 Garnet znovu a definitivně potvrdil, že hodlá pokračovat ve vývoji Palm OS produktů. Dosud přetrvávající nejistota ohledně budoucnosti Palm OS je minulostí.
Na první pohled je oznámení pokračování vývoje Palm OS Garent velmi dobrá zpráva, ale na druhý vyvolává otázky. Znamená dnešní dohoda konec nadějím na ALP a linux v produktech Palm? Nebo je dnešní dohoda jen potvrzením opoždění vývoje ALP a má dát šanci Palmu na překlenutí doby než bude ALP dokončen a připraven ke komerčnímu nasazení?
Osobně jako pravděpodobnější vidím první variantu, tj. Palm Inc. "poslal ALP definitivně k ledu". Jen teď ještě nevím, jestli je to vlastně dobře nebo špatně ...

7. 12. 2006

Palm Inc. koupil licenci na zdrojový kód Palm OS Garnet!

Palm Inc. dnes podepsal "doživotní" licenční smlouvu s ACCESS Systems America, Inc. (ex Palm Source) na zdrojový kód Palm OS 5.4 Garnet. Palm Inc. za tuto licenci zaplatí jednorázově 44 mil. dolarů. Samotná licenční smlouva je velmi široce a dlouhodobě koncipovaná, umožňuje Palm Inc. do budoucna bez omezení pokračovat ve vývoji a modernizaci Palm OS Garnet a jeho použití ve všech svých produktech. Součástí smlouvy je i dohoda ohledně patentových práv.
Více info v angličtině je na stránkách investor.palm.com

6. 12. 2006

Nový Palm Desktop pro Windows Vista ve fázi testů

palm Jak informoval brighthand.com už 4. prosince, chystá Palm Inc. novou verzi Palm Desktopu, která bude kompatibilní s Windows Vista. Nový Palm Desktop je nyní ve fázi testování a jeho vydání se plánuje do doby uvedení Windows Vista pro běžné zákazníky, tedy na počátek roku 2007. Informace brighthand.com pochází přímo od firmy Palm Inc.
Nekompatibilita stávajícího Palm Desktopu s novými Windows Vista není nic překvapivého a Palm Desktop není první ani poslední aplikací, která musí být pro běh na Windows Vista upravena. Stejnými potížemi trpí i některé vlastní aplikace Microsoftu, jako třeba nově vydaný MS Zune Software.

Zdroj : brighthand.com, theinquirer.net

Opera Mini a PiLoc

Koexistence lokalizace PiLoc a Opery Mini je od příchodu verze 2.0 trochu potíž.
Propracovanější verze Opery Mini (2, 3 i 4 Advanced) se v kombinaci s lokalizací PiLoc odmítají spustit a hlásí chybu Java Error. Naproti tomu celkově zjednodušená verze Opery Mini 3, Basic, funguje s PiLocem bez problémů, i když jen v rozlišení HiRes (320x320). Z pokročilých funkcí pak ve verzi 3 Basic zůstala zachována třeba čtečka RSS kanálů.
Druhou variantou používání Opery Mini spolu s lokalizací PiLoc je oželení pokročilejších funkcí (RSS apod.) a setrvání u poslední verze Opery Mini 1.2 Advanced. Buildy 2960, 3082 a 3214 podporují landscape HiRes+ (480x320) a jsou stabilní (alespoň na mém TX).

Všechny zmiňované verze naleznete na následujících odkazech:
http://mini.opera.com/global/opera-mini-1.2.2960-advanced-int.prc
http://mini.opera.com/global/opera-mini-1.2.3082-advanced-int.prc
http://mini.opera.com/global/opera-mini-1.2.3214-advanced-int.prc
http://mini.opera.com/global/opera-mini-3.0.6358-basic-int.prc
http://mini.opera.com/global/opera-mini-3.1.7196-basic-int.prc
http://mini.opera.com/global/opera-mini-3.1.13045-basic-int.prc

Aktualizace a doplnění 22.4.2007:
Pro stabilní funkčnost Opery Mini 1.2 na Palm TX je dobré mít nastavenu v Prefs/IBM Java Prefs v Global Preferences hodnotu Memory Maximum na 1 MB a Java Thread Stack Size na 32 kB. Vyšší hodnoty působí nestabilitu. Pokud ale používáte UDMH, udělal jsme dobrou zkušenost s natavením na Memory Maximum na 4 MB. V UDMH mám pak nastaveno pro IBM Javu i Operu Mini vždy Clean up for this app a Show 4096 K of dynamic memory.

Pokud používáte Locale nebo Hawkovi češtiny, můžete použít poslední dostupnou verzi Opery Mini
http://mini.opera.com/global/opera-mini-4.2.13216-advanced-int.prc

Aktualizováno 28.12.2008

5. 12. 2006

Mp3Enc : MP3 encoder pro Palm OS

mp3enc Mp3Enc je nová aplikace pro Palm OS sloužící pro převod (encoding) WAV souboru do MP3 přímo v Palmu. Aplikace může být snad užitečná především pro Palmy s mikrofonem (Trea, LifeDrive, T1/2/3, Z72 a TX s přídavným mikrofonem), kterým umožňuje nahrané zvukové záznamy převést na MP3 a ušetřit tak místo na SD kartě nebo disku. Mp3Enc je zdarma je shareware a ke stažení na této adrese www.newborngames.se/?mp3enc.

Aktualizováno 23:50 : Mp3Enc není zdarma jak jsem psal, ale jde o shareware a stojí 12$. V neregistrované verzi umožňuje převod WAV souborů se záznamem do délky 20 sekund. Navíc je Mp3Enc celkem vybíravý a nezkousne jen tak nějaký soubor WAV, musí jít o 16-bitový PCM WAV. Mimochodem pár WAVů nahraných ještě na Zire 72 (IDA PCM) Mp3Enc odmítl kódovat. Za největší vadou Mp3Enc, s ohledem na komerční povahu aplikace, považuji neschopnost běžet na pozadí.

Palm Inc. končí s prodejem legendárního Palm Trea 650

treo Palm Inc. pomalu končí s prodejem Palm(One) Trea 650. V nabídce eshopu pro USA na stránkách www.palm.com se u Trea 650 tento týden objevila informace o ukončení prodeje. Místo Palm OS Trea 650 je nabízeno pro CDMA sítě Treo 700p a pro GSM nové Treo 680, které je defakto pouze mírně vylepšeným nástupcem GSM Trea 650.
Z dnešního pohledu už jen směšná KomunikátorZminuléhoStoletí recenze Trea 650 na mobilmania.cz svého času vzbouřila vody české Palm OS komunity a s odstupem více než roku mohu s klidem napsat, že opak byl pravdou a Treo 650 naopak předběhlo dobu. Předběhlo v perfektním mixu hardwaru, softwaru a promyšlené použitelnosti s nedostižnou jednoduchostí používání Palm OS. Ač jsem velkým příznivcem kombinace PDA+mobil, je a zůstane pro mě Treo 650 velkou legendou v kategorii smartphonů a komunikátorů.
Zdroj : palm.com

3. 12. 2006

Hodnocení Palm Trea 680 od Walta Mossberga z Wall Street Journal

mossberg Walt Mossberg, respektovaný novinář píšící o počítačových technologiích pro Wall Street Journal (WSJ), zhodnotil nové Palm Treo 680 ve své rubrice Personal Technology na webu WSJ. Spolu s Treem 680 s Palm OS hodnotil Walt Mossberg také nový T-Mobile Dash (HTC S620) s Windows Mobile for Smartphone.
Citace z článku :
"The new Treo still has great software, but it makes some compromises and still fails to match the new competitors in slimness, lightness or price. The Dash has very nice hardware, but is hampered by lousy software".
"Nové Treo má stále skvělý software, ale přináší i některé kompromisy a dosud ne zcela stačí na konkurenci pokud jde o tenkost, lehkost nebo cenu telefonu. Dash ač hardwarově velmi dobrý, je omezen bídným softwarem".

Zdroj : wsj.com

1. 12. 2006

VeriChat IM pro Palm OS ukončen

palmPDAapps s okamžitou platností ukončili prodej předplatného na IM program Verichat pro Palm OS. Důvod je jen a pouze marketingový a je vynucen firmou Nokia. Nokia před časem koupila firmu Intellisync a Intellisync poté koupil PDAapps, tvůrce VeriChat. VeriChat se tak defakto stal majetkem firmy Nokia.
VeriChat se, i přes problémy se CE znakovými sadami, nechá považovat za technologickou špičku Palm OS Instant Messengerů a Palm OS aplikací obecně. Byl to právě VeriChat, který dokázal postavit na hlavu tvrzení, že Palm OS Garnet není multitaskingový OS. Osobně spíš preferuji pro IM Chatopus, ale přesto bude ztráta VeriChatu pro Palm OS citelná.
Pokud jde o PDAapps tak je nutno také dodat, že i pro ostatní mobilní platformy jako je BlackBerry nebo Windows Mobile byl prodej a vývoj ukončen. Důvod je stejný, Nokia.

Zdroj : palminfocenter.com, PDAapps.com