30. 11. 2006

Garmin skončil s Windows Mobile GPS PDA. Výroba Palm OS verzí pokračuje.

garminFirma Garmin, známá širokým spektrem svých výrobků pro GPS navigaci, potichu ukončila výrobu všech Windows Mobile PDA, konkrétně iQue M3 a M4. Důkazem může být jejich web s GPS PDA zde.
Garmin nadále bude vyrábět jen model iQue 3000 s Palm OS Garnet (na obrázku) a letecké iQue 3600a také s Palm OS.


Zdroj : garmin.com, theinquirer.net

28. 11. 2006

Opera Mini : verze 3

operaOpera včera uvolnila novou verzi javového webového browseru Opera Mini pro mobily a kapesní počítače. Download je zde. Nová verze přináší řadu nových funkcí, jako například RSS čtečku, zapezpečené připojení, podporu pro upload a sdílení fotek atd.
To by byla dobrá zpráva, ta špatná je, že s lokalizací PiLoc stále nefunguje advanced verze (poslední s PiLocem funkční advanced verze Opery Mini je 1.2) a i bez PiLocu má zatím Opera Mini 3.0 snahu padat a působit reset.

Zdroj : opera.com

Washington Times : Treo 680, velká trefa pro Palm

treoWashington Post vydal pozitivní recenzi Marka Kellnera na nové Palm Treo 680.
Recenze v angličtině je zde washingtontimes.com/technology/
Závěr recenze od Marka Kellnera se nese v docela nadšeném duchu a končí, volně překládám : "Chtěl bych Treo 680 pod stromeček? To si pište!"

Zdroj: Washington Times

27. 11. 2006

Li-ion baterie : drobné rady - doplněno, upraveno



- Nové Li-ion baterie je dobré před prvním použitím plně nabít, to je ostatně doporučováno i na ochranné folii displeje u Palm TX.
Následně je dobré baterii používáním v palmu vybít a znovu plně dobít, tím by měla být baterie optimálně připravena pro používání. Tento postup není nutně univerzální a do značné míry závisí na stavu v jakém se baterie nachází po dodání a proto je důležité řídit se především informacemi od výrobce ať už baterie nebo přístroje.

- Pro optimální výkon Li-ion baterie je potřeba čas od času baterii kalibrovat (řídící elektroniku). Kalibraci jde většinou provést vybitím a znovu nabitím do 100%. U palmů s nabíjecími bateriemi je možné kalibraci provést i tzv. In-Cradle resetem, tj. soft resetem palmu připojeného a dobíjeného nabíječkou. Kalibrace by měla být opakována přibližně po 40 nabíjecích cyklech, odhadem tedy jednou za 3 měsíce.

- Li-ion baterie podávají optimální výkon pokud jsou často používány. Pokud jsou využity jen zřídka, je dobré je jednou měsíčné nechat vybít a zase nabít.

- Li-ion bateriím nesvědčí velmi časté plné vybíjení. Lépe je proto baterii dobít dvakrát ze stavu z 50% do 100% než jednou z 0% do 100% (procenta vyjadřují ukazatel stavu baterie v palmu).

- Li-ion bateriím nesvědčí, pokud jsou běžně vystaveny teplotám nad 35°C, může u nich dojít k nevratné degradaci a tedy snížení kapacity a počtu nabíjecích cyklů. Pokud se palm při dobíjení zahřívá, je dobré nabíjet ho bez pouzdra.

- Velký chlad a zima zkracují výdrž baterie. Jde ale jen o dočasnou záležitost a návrat do běžných teplot znamená též návrat kapacity a výdrže baterie na původní úroveň.

- Dřív nebo později se nakonec přece jen Li-ion baterie odporoučí do nízkých kapacit a jediné řešení je výměna. To může člověk udělat někdy snadno sám (Treo), jindy už méně snadno a nebo to může nechat na někom, kdo má s výměnou baterek zkušenost.

www.batteryuniversity.com
www.apple.com/batteries/
en.wikipedia.org/wiki/Lithium_ion_battery
www.belza.cz/charge/liion1.htm
kb.palmone.com

24. 11. 2006

Další recenze Palm Trea 680

Postupně se na webech věnovaných mobilním telefonům, PDA a počítačům objevují další recenze Palm Trea 680.
Recenze na InfoSync World dopadla pro Treo 680 velmi příznívě, v hodnocení vystoupalo až na 86%.
Naopak ve velké recenzi na MobileTechReview si Treo 680 vedlo trochu hůře a dostalo hodonocení 3,5 bodu (hvězdičky) z 5.

Odkazy na recenze :
Treo 680 na InfoSyncWorld.com
Treo 680 na MobileTechReview.com
Treo 680 na LaptopMag.com
Treo 680 na PCMag.com

23. 11. 2006

Li-ion baterie : drobné rady

Článek byl pro nepřesnosti ve formulacích a obsahu stažen. Jeho opravená verze je k dispozici zde Li-ion baterie : drobné rady - doplněno, upraveno

Editováno 24/11/2006 1:40, 27/11/2006 3:00, 28/11/2006 18:40

22. 11. 2006

Palm, nabíjení a Lithium-ion baterie

Před časem jsem při brouzdání po webu www.apple.com narazil na dobře a přístupně napsaný článek, popisující jak se věci mají s Lithium-ion bateriemi. To nejpodstatnější se zde pokusím přepsat, odkaz na originál v angličtině je zde www.apple.com/batteries/

Výhodou Li-ion baterií oproti starším typům je vyšší kapacita a možnost nabíjet baterii vždy, když je potřeba a příležitost, bez ohledu na okamžitý stav nabití baterie. Dobíjecí cyklus Li-ion baterií se skládá z plného nabití a využití energie baterie. Li-ion baterie mají ale i nevýhodu v tom, že ač počet možných dobíjecích cyklů před degradací baterie je značný, přeci jen je konečný.
Samotné nabíjení prochází většinou 2 fázemi, rychlým nabíjením do stavu 80% a následně nabíjení postupně přechází do fáze nabíjení malým proudem (trickle charge) s dobitím až do 100% kapacity baterie.
Ještě jednou, za jeden nabíjecí cyklus se považuje plné nabití do 100% kapacity baterie plus úplné využití energie baterie. Ne každé dobití baterie do 100% je tedy nutně jedním nabíjecícm cyklem.
Příkladem může být situace, kdy používám Palm (v článku iPod :-) několik hodin a využiji 50% energie z kapacity baterie, večer Palmíka dám do nabíječky a plně ho dobiji do 100%, druhý den ho opět používám a stav baterie znovu poklesne na 50%, opět ho večer dobiji do 100% a teprve nyní, druhý den a už druhým dobíjením do 100% jsem dokončil jeden dobíjecí cyklus. Každý dokončený dobíjecí cyklus sice lehce snižuje kapacitu baterie, ale než dojde k poklesu využitelné kapacity pod 80% původní hodnoty má baterie před sebou několik stovek dobíjecích cyklů. Kolik, to už záleží na kvalitě baterie.

Zdroj : www.apple.com, obrázek : wikipedia.org

Palm Treo 680 oficiálně v prodeji, objevují se první recenze


Dnešním dnem je možné v USA koupit nové neblokované Treo 680 přímo na webu palm.com a to za cenu 399$, která je velmi dobrá. Treo je v USA také dostupné od mobilního operátora Cingular a to se smlouvou za 199$.
Spolu s dostupností Trea 680 se začali objevovat recenze a krátké první pohledy na Treo 680.

První pohledy
http://www.brighthand.com
http://www.palminfocenter.com

Recenze
http://mytreo.net
http://www.treocentral.com

Zdroj : palm.com

21. 11. 2006

Apple iPhone : Ed Cooligan z Palm Inc. se směje

V rozhovoru pro The San Jose Mercury News se CEO Palm Inc. Ed Cooligan dobře bavil při otázce zda se obává příchodu Apple iPhone.

Citace :
"We've learned and struggled for a few years here figuring out how to make a decent phone," he said. "PC guys are not going to just figure this out. They're not going to just walk in."

Velmi volný překlad :
"Několik let jsem se učili a probojovávali tím, jak udělat dobrý mobil, než jsme to zvládli" řekl Ed Cooligan. "Chlápci od PCček to prostě jen tak nezvládnou. Uspět se jim hned tak nepodaří."


Můj komentář:
Souhlasím částečně s tím, co je napsáno v příspěvku na engadget. Pokud se podívám na nová Trea, Palm OS 700/680 a Windows Mobile 700/750, tak i s ohledem na jejich hardwarové vybavení bych byl trochu opatrnější než šéf Palm Inc. v hodnocení možných úspěchů Apple iPhone. Apple, pokud bude chtít, prostě na trh mobilů a smartphonů v klidu napochoduje a krčit v koutě se opravdu nebude. Jen aby nebyl Palm Inc. první, kdo se bude divit až Apple opravdu s iPhonem přijde. Je to totiž právě Palm, kdo má mezi vlastními zákazníky řadu fanoušků značky Apple ...

Zdroj : engadget.com, palminfocenter.com, The San Jose Mercury News

editováno 21/11/06 16:40, 23:50

20. 11. 2006

Blue Pill : zabezpečená data v Palm OS Treu


Dmitry Grinberg právě dokončil vývoj nové aplikace pro Palm OS Treo. Blue Pill, jak se novinka jmenuje, je zaměřená na bezpečnost a ochranu vašich dat v Palm Treu pro případ ztráty nebo odcizení. Blue Pill umožňuje nadefinovat až 16 bezpečnostních funkcích aktivovaných pomocí přijaté SMS. Mezi možnými akcemi prováděnými na základě poslané SMS je třeba formátování SD karty, odeslání informace o stavu Trea, zamknutí Trea nebo provedení hard resetu. Blue Pill je komerční aplikace a stojí 8$. Více informací najdete na stránkách palmpowerups.com

Zdroj : PalmPowerups

Kinoma 4EX : update na 4.0.1

Kinoma 4EX byla akutalizována na verzi 4.0.1, která přináší novou verzi vestavených playlistů, přibyl seznam internetových rádií ze SomaFM a podpora pro streamovaní medií přes Avvenu. V této aktualizaci je také opravena řada drobných chyb v přehrávání streamovaných videí a vylepšena byla práce s Flash videem.
Popis je zde a akutalizaci je nejlépe provést přímo z Kinomy v Palmu.


Zdroj : Kinoma

19. 11. 2006

Bude zahájení prodeje Palm Trea 680 zpožděno?

Podle webu CrunchGear bude příchod Palm Trea 680 na předvánoční trh pozdržen a to díky chybě při finalizaci Trea 680 na výrobní lince. Všech 144 tisíc dosud expedovaných Treií 680 muselo být vráceno do továrny, aby bylo zkontrolováno zapojení mikrofonů. To svědčí o dvou věcech, o perfektní kontrole Trea ze strany Palm Inc., ale také o možných drobných potížích s výrobou Trea ze strany Invetecu, smluvního výrobce pro výrobu Trea 680. Jen pro doplnění uvádím, že Inventec jako smluvní výrobce zajišťuje např. i výrobu iPodů pro Apple.

Zdroj : CrunchGear

17. 11. 2006

Mobilní verze YouTube pro Kinomu 4EX a Blazer


Jednou z opravdu povedených nových vlastností Kinomy 4EX je možnost sledovat streamované videa z YouTube a z Google Videa. Základní playlist z YouTube je v Kinomě 4EX hned po instalaci a obsahuje videa řazená do několika kategorií, jako například nesledovanější, nejnovější, nejlépe hodnocené apod., bohužel už nepodporuje vyhledávaní. V tom ji může dobře zastoupit webový prohlížeč Blazer, ten ale pro změnu zase neumí automaticky předat nalezený link přímo do Kinomy a spustit ji. Schopnost přímo z webové stránky spouštět YouTube a Google video (a všechny ostatní Kinomou podporované formáty) má až nový Blazer verze 4.5, který bude třeba v Treu 680 nebo je aktuálně v Treu 700p(CDMA).
Tuto určitou nepraktičnost lze obejít buď manuálním kopírováním webové adresy videa a vložením do Kinomy nebo lépe pomocí nové neoficiální mobilní verze YouTube, která umožňuje adresu videa uložit jako playlist s příponou .asx a Kinoma si pak při otevření tento odkaz-playlist sama najde a zobrazí v záložkách.
Mobilní verze YouTube je na této adrese http://www.doitgo.com

16. 11. 2006

Palm Treo 680 v recenzi na mobile-review.com

Dnes byla vydána na mobile-review.com recenze nového Trea 680. Hned na začátek musím napsat, že Palm OS znalý čtenář bude během čtení recenze občas "růst". V recenzi je trochu moc zbytečného balastu ohledně "hrozné zastaralosti" Palm OS a naopak na některé věci se zapomíná.
Barevnost nebo lépe berevný profil prostředí Trea 680, který zvolil autor recenze, mohu s klidem prohlásit za hnusný a zámerně s prostředím telefonní aplikace neladící. Palm OS v Treu 680 má asi vypadat hnusně, což se celkem daří.
Recenze v angličtině.
Recenze v ruštině.

Zdroj: mobile-review.com

Zune v show Craiga Fergusona.

Craig Ferguson, celkem vtipný chlapík ve své Late Late Show na CBS v USA neopomenul připomenout uvedení nového MP3 přehrávače Zune od Microsoftu tento týden a to způsobem, který mě docela pobavil :-D


http://www.youtube.com/watch?v=V5ENLm0JsQw

15. 11. 2006

Apple iPhone : realita nebo spekulace?

Hon Hai Precision Industry Co Ltd (Foxconn Electronics) podle Forbes.com získal od Apple Computer zakázku na výrobu 12 miliónu mobilních telefonů, které fungují zároveň jako mp3 přehrávač. Apple iPhone se tak zdá být potvrzen docela věrohodně, i když kdo ví ...
Na weblogu o Applu pak k informaci přidali i povedený koncept toho, jak by Apple iPhone mohl vypadat (viz. obrázek).
A to mi také připomíná další koncept mobilu od Apple, Apple iTalk, který pro změnu formou videa před časem koloval po internetu.
http://www.youtube.com/watch?v=4296efmOWLs


Zdroj: forbes.com

Garmin ukončil výrobu Windows Mobile PDA (iQue M5)



To je zase povyku, že Garmin ukončil výrobu Palm OS PDA a přesně na stejné vlně, ale opačně se nese titulek tohoto příspěvku. Garmin ukončil výrobu starých Garmin iQue 3600/3200 s Palm OS 5.2.1, ale že letos také ukončil výrobu iQue M5 s Windows Mobile už ani slovo.
Garmin iQue 3600 přišel na trh ještě před Tungstenem T3 v roce 2003 a spíš bych se divil, kdyby ho Garmin vyráběl i nadále. Otázkou tedy spíš je, který z operačních systémů si Garmin vybere do budoucna. Bude i nadále používat Palm OS Garnet? Počká na Access Linux Platform (ALP) a nebo se zaměří jen Windows Mobile?
Nápovědou mohou být dva nové modely GPS PDA, které Garmin letos představil. Jde o Garmin iQue 3000 s Palm OS a Garmin iQue M4 s Windows Mobile.
Současná modelová řada GPS PDA tak zahrnuje dva modely s Palm OS - iQue 3000, iQue 3600a a také dva modely s Windows Mobile - iQue M3 a iQue M4. Situace je tedy zatím 50 na 50 :-)
Na obrázcích jsou vlevo Palm OS iQue 3600 a vpravo Windows Mobile iQue M5.

14. 11. 2006

Scrybe

Scrybe je novým a jak autoři tvrdí revolučním online/offline kalendářem s ukolovníkem, kontakty a synchronizací s kapesními zařízeními. Celá webová aplikace vypadá podle prezentace povedeně a velmi vtipný je PaperSync :-) ale mám takový dojem, že jsem něco jako "papersync" už někde viděl. Scrybe sídlí na www.iscrybe.com a je zatím ve fázi beta.

2PlayMe : super aplikace pro Palm OS


2 Cool for Pocket PC, přesně takový a přitom pravdivý podtitul má aplikace 2PlayMe od Henka Jonase aka MetaView (autor Palm PDF a také dotažených Palm OS portací her Doom, Quake, Duke 3D apod). 2PlayMe je vlastně původně alarm s možností přehrávat mp3 jako melodii alarmu a přesně pro tento účel jsem si vlastně i 2PlayMe pořídil. Postupem času ale jen u této funkce nezůstalo a dnes je 2PlayMe ve verzi 3 vlastně kombinací chytrého opakujícího se alarmu s "velitelským můstkem" mého Palmu TX.

2PlayMe používám více než dva měsíce a mohu s klidem říci, že se pro mě stala jednou z "must have" aplikací v mém Palm TX. Jinak řečeno, už si nedovedu představit ráno bez probuzení za zvuku mé oblíbené písničky (aktuálně I Want It All od Kosheen z alba Resist), bez toho aby aplikace 2PlayMe v 7 hodina ráno nastavila internetový profil pro mobil a VersaMail tak mohl úspěšně stáhnout maily z několik mailových schránek, bez toho aby v 9 hodin zapnula WiFi a internetový profil nastavila na WiFi a odpoledně vše přepnula zpět na mobil ...

Seznam funkcí kterými je 2PlayMe obdařeno je docela dlouhý
- 3D hodiny s nastavitelným pozadím a barevností hodin
- alarm s opakováním a funkcí snooze
- alarmy s přehráváním standardních alarmů, reálných MIDI nástrojů (Timidity) a prostřednictvím Pocket Tunes, Aero Playeru, Real Playeru (!) a Sony Audio Playeru i přehrávání hudby ve formátech které jsou schopné tyto playery přehrát včetně spuštění internetového rádia (pTunes) a to i v náhodném pořadí
- alarm jako odpočítávání
- zapnutí/vypnutí Palmu
- start HotSync
- softreset
- start/stop WiFi (TX, LD)
- Treo 650 : start/stop GSM Modulu (automatické zadání PIN)
- Treo 650 : restart GSM pro resetu (dtto)
- start/stop Bluetooth v kooperaci s BtToggle
- zapnutí/vypnutí zvuku
- výběr internetového profilu
- sync času z hodinami na internetu
- etc.

A ještě „drobnost“, vlastně tip přímo od autora aplikace, kombinace MacroPlay s 2PlayMe umožňuje plně automatizovat snad všechny často se opakujících činností prováděné s palmem.
2PlayMe je sharewarová aplikace, která je i v neregistrované verzi plně funkční, jen je omezen počet alarmů které lze nastavit. Cena za plnou verzi je okolo 10$ a jsou to dobře utracené peníze a Henk Jonas si je zaslouží.
2 Cool 4 Pocket PC.

8. 11. 2006

Janam - nový výrobce průmyslových Palm OS Garnet PDA

Janam Technologies a ACCESS Systems Americas, Inc. dnes oznámily uzavření pětileté licenční smlouvy, na základě které bude Janam vyvíjet a vyrábět mobilní počítače, průmyslové scannery čárových kódu na platformě Palm OS Garnet.
Janam Technolgies dnes také ohlásila dvě řady Palm OS produktů, XP20 a XP30, které splňují průmyslový standard IP54 Class II na odolné mobilní počítače.
Řada XP30 je vybavena CPU Freescale MX-21(266MHz), barevným QVGA LCD displejem, podsvícenou numerickou klávesnicí, USB 1.1, IrDA, Bluetooth, 32 MB SDRAM, 64MB NAND Storage, mikrofonem, reproduktorem, tříbarevným LED indikátorem, vibračním i zvukovým alarmem a také volitelně WiFi 802.11b/g (WPA).
Podrobnější popis je na stránkách Janam Technologies.

RSS, Blogger, Palmista a ATOM

Blogger.com, v kterém spravuji Palmistu, si bohužel nerozumí s formátem RSS 2.0 a nezobrazí korektně české znaky, pokud hlavní stránka Palmisty je v jiném než UTF kódování. Není žádná reálná možnost (nebo jsem žádnou nenašel) jak změnit nevalidní RSS 2.0 na validní a české znaky zobrazující kanál. Feed ve formátu ATOM je nejen modernější, ale navíc je validní a s češtinou si rozumí ...

7. 11. 2006

Nová éra mobility od Palm Inc.

Na stránkách Palm Inc. je stále k vidění, dle mého názoru, velmi povedené propagační video s názvem The next age of mobilty begins. Video je ve formátu mov a jediné mínus je jeho velikost (přes 100MB).
Dodatek: Tak mě tak napadá, že to video by se nechalo klidně využít i při prezentaci Trea 680 ;-)

Palm tvrdě odmítá patentovou žalobu NTP

NTP Inc. podala žalobu na Palm Inc. pro údajné porušení sedmi patentů, které vlastní. Palm Inc. v reakci na žalobu zpochybnil relevanci patentů a upozornil, že zmíněné patenty jsou nyní znovu posuzovány United States Patent and Trademark Office poté, co byly patentovými experty označeny jako neplatné. Palm tvrdí, že obsahem patentů je pouze emailová komunikace postavená na technolgii dříve populárních pagerů a nemá tak nic společného s dnes používanými mobilními technologiemi.
Celé prohlášení Palm Inc. je zde

Zdroj: Palm Inc.

4. 11. 2006

Palm Treo 680 v předprodeji na palmhelp.cz


Pokud se nemůžete dočkat Trea 680 tak v palmshopu na palmhelp.cz je od včerejšího dne v předprodeji za 12 349,- Kč. Treo 680 je nabízeno ve všech čtyřech barvách a s přibalenou 512 MB kartou Kingston! Pokud jde o cenu tak je o něco lepší než původně očekávaná.

1. 11. 2006

Kinoma 4EX - WMV/A 9, MPEG4, RTSP a YouTube (FLV) pro Palm OS

Dnešním dnem je dostupná nová verze Kinomy 4EX pro Palm OS s podporou Windows Media 9 (video i audio), MPEG-4, AAC, MP3, Flash Video a RTSP streamingu.
Připomínám, že formát Windows Media 9 je používán pro videostreaming ČT4, ČT24, Óčka nebo archivu ČT1 a ČT2. Přehrávání ČT24 a Óčka jde, podle dosavadního testování, Kinomě docela dobře a limitujícím faktorem je spíš rychlost připojení. Podpora pro WMV ale není univerzální a třeba WMV V8 není podporováno.
Kinoma podporuje přehrávání i ve formátu MPEG4, s rychlostí je to ale spíš horší než lepší a FPS jsou celkem nízko. TCPMP 0.72rc1 zvládá MPEG4 o dost lépe.
Co se naopak povedlo je podpora pro přehrávání hitu poslední doby - videií z YouTube/Google Videa ve formátu Flash Video, ty Kinoma umí na jedničku. Kinoma 4EX podporuje i zvukový formát AAC a autoři tvrdí, že umí přehrávat muziku ripovanou iTunes (nezkoušel jsem).
Kinoma 4EX si po nainstalování ukousne okolo 2 MB ze Storage Heap palmu což je vzhledem k schopnostem tak akorát. Jako pěkně otravné mi přijde prohledávání SD karty při každém startu a zatím jsem nenašel nastavení, které by toto prohledávání vypínalo. Kinoma po naistalování vyžaduje aktivaci a to buď přes internet nebo pomocí kódu.
Na zhodnocení Kinomy 4EX je ještě čas a chce to delší zkušenosti. Autoři prezentují Kinomu 4EX jako nástroj především pro přehrávání streamovaného videa a audia a opravdu je v tomto ohledu na tom Kinoma velmi dobře. Jako náhradu za TCPMP ji ale nelze považovat! Co autorům Kinomy nelze upřít, je smysl pro načasování a CorePlayer má teď konkurenci, kterou alespoň na nějaký čas nemůže přehlédnout. A to je dobře!

Poznámka : Zatím tady chybí screenshoty přímo z palmu a to proto, že mnou používaný Snap prostě nic nezachytí.

Editováno 20:50

Windows Media Video Streaming pro Palm OS


Jen v rychlosti, přehrávat WMV9 a MPEG4 v dobré kvalitě a rychlosti včetně streamů jako ČT24 a Óčko už není pro Palm OS PDA žádný problém. Přidávám fotku a v dalším postu se rozepíši podroběji.