30. 9. 2006

R-mail. RSS Zprávy jako email.

r-mailBrouzdáním na internetu jsem narazil na službu R-mail. R-mail zajišťuje posílání RSS zpráv formou emailu do vaší emailové schránky. Objeví-li se nová zpráva, dostanu email se zprávou. Rozhraní je přehledné a nastavení rychlé. Mám nastavenu automatickou synchronizaci jednoho z emailových účtů a tak mám ve svém Palm T|X aktuální RSS zprávy vždy, když dojde k synchronizaci emailového účtu. Výhodou je i to, že nejste nuceni k registraci, pokud nechcete.
Jak to funguje? Na stránkách www.r-mail.org zadáte adresu RSS Feed do připraveného formuláře spolu s emailovou adresou na kterou chcete RSS zprávy přijímat a následně do emailové schránky přijde mail s odkazem na potrvzení přihlášení tohoto RSS na vaši emailovou adresu. Druhá varianta je, že na stránce ze které chcete přijímat RSS zprávy využijete předpřipravený fromulář od R-mail pro přihlášení RSS zpráv z tohoto blogu, poté Vám opět přijde mail s žádostí o potvrzení RSS na vaši emailovou adresu. Širší možnost správy RSS zpráv je dostupná po registraci na R-mail. Pokud už do emailové schránky nechcete dostávat RSS zprávy, je vždy v každém obdrženém mailu se zprávou odhlašovací (unsubscribe) odkaz. Chytré, rychlé.
Protože má rád nové "hračky", dnešním dnem je na Palmistu přidáno pole s přihlášením odběru RSS/Atom přes R-mail. Mini formulář R-mail je vpravo pod linky na archiv. www.r-mail.org

27. 9. 2006

Palm T|X na Antarktidě.

Ano je to tak i na Antarktidě nejdete uživatele Palm T|X. Po přečtení tohoto postu The Palm on the frozen continent na PalmAddict navíc zjistíte, jak moc praktické může být použití PDA na takto extrémním místě.


Picture ©Warner Bros. Pictures Inc.®All Rights Reserved.

Příspěvek je v angličtině, proto sem přidám a volně přeložím alespoň kratší citát:
"K. Ponganis, Antarctic - I do research in the Antarctic with my husband and his lab group. We study emperor penguins. My Palm comes with me out into the field. The T/X has a fantastic battery life and becomes a great substitute for a laptop when fitted with a Palm Keyboard. The T/X also weighs less than my old laptop and needs little energy to recharge. (We use small solar panels for power, in case you are wondering.)" quote from PalmAddict post

K. Ponganis, Antarctic - "Spolu s manželem a jeho výzkumnou skupinou se na Antarktidě zabýváme studiem tučňáků císařských. Můj Palm vyráží se mno i do terénu. T|X má výbornou výdrž baterie a stal se v kombinaci s Palm Keyboard skvělou náhradou laptopu.
T|X je mnohem lehčí než laptop a také na dobití spotřebuje méně energie. (A pokud by vás to zajímalo, tak jako zdroj energie nám slouží malé solární panely.)" citace z PalmAddict
Zdroj: PalmAddict

Tato citace pro mne přesně vystihuje podstatu použití moderních PDA, supermobilních počítačů. Je to lehkost, efektivita a účelnost použití i s ohledem na energetickou úspornost provozu.



doplněno 27/9 :
"The T/X is stored in an inside pocket of my parka to keep it warm. I don't think that the battery and the screen would survive long at -40 C, but it works fine from my pocket when playing music files."

"T/X je uložen ve vnitřní kpase mé bundy, aby zůstal v teple. Nemyslím si, že by baterie a displej přežily dlouhou dobu v -40°C, ale při uložení v kapse to funguje pro přehrávání hudby dobře."

25. 9. 2006

NeoOffice pro Mac OS X

Na zmínku o NeoOffice pro Mac OS jsem narazil stylově při čtení jednoho z početných Palm OS fór. Na odkaz jsem kliknul a otevřela se mi česky psaná stránka s popisem NeoOffice, kancelářského balíku, který je postaven na OpenOffice, ale přizpůsobeném k plnohodnotnému používání v Mac OS X a spolupráci s ostatnimi Mac OS X aplikacemi.
O Applu i Mac OS už jsem tu minulý týden psal a tak přidání odkazu není uplně od věci  www.neooffice.org

24. 9. 2006

Výborné video z NASA

Při brouzdání po webu jsem narazil na video se záznamem oddělení jedné z nosných raket raketoplánu Atlantis. Video a krátká noticka nad ním mi připomněla jak úžasná musí být cesta do vesmíru a pohled na Zemi z jejího orbitu.
Video s oddělením rakety je zde http://www.salon.com/ent/video_dog/documentary/2006/09/22/nasa/index.html?source=rss

Stránky s fotkami, videem a informacemi z výpravy STS-115 jsou tady http://www.nasa.gov/mission_pages/shuttle/shuttlemissions/sts115/index.html
Přidávám také oficiální fotku posádky letu STS-115, která se s raketoplánem Atlantis podívala do vesmíru a na Mezinárodní Vesmírnou Stanici (IIS). Přiznávám, trochu jim to závidím :-)

Na závěr je doplním, že výprava STS-115 splnila své poslání a v pořádku s raketoplánem Altlantis přistála v 6:21 ráno ve čtvrtek 21.9.2006 na NASA Kennedy Space Center na Floridě, USA. 

22. 9. 2006

Knose OS - Development Status : Pre-Alpha

Knose OS, o kterém jsem psal před dvěma měsicí jako o možném pokračování Palm OS Garnet, stále žije. Mike Pavone, leader celého projektu, už má k sobě další 3 vývojáře.
Očekávat jakékoliv hmatatelné výsledky je předčasné, přesto už před více než měsícem došlo ke spuštení první testovací aplikace na Knose OS kernelu. Projekt se usídlil na sourceforge a tady je adresa http://sourceforge.net/projects/knose/
Jen připomínám, že Knose OS si klade za cíl co nejvyšší kompatibilitu s Palm OS Garnet a také přidání preemptivního multitaskingu a ochrany operační paměti při běhu programů. Napadá mě, že by mohli přidat také podporu Unicode. Ale na to je dost času :-)

Easy Calc - nová verze 1.24

   V minulém týdnu byla vydána nová verze Easy Calc. Easy Calc je Palm OS freewarový vědecký a grafický kalkulátor s řadou pokročilých matematických funkcí. Nová verze 1.24 přináší opravu chyb a řadu vylepšení. Přibyla podpora HiRes+ rozlišení a také podpora pro DIA (Dynamic Input Area), která umožňuje nově vykreslování grafů na celou plochu displeje. Změn je více, přehled je zde.  
   Odkaz na stažení verze 1.24

DOSBox pro Palm OS

http://sourceforge.net/projects/palmdosbox/

PalmDOSBox je zatím pokusem o Palm OS 5 portaci známého emulátoru prostředí MSDOS - DOSBox. Ano přesně tak, autor PalmUAE - emulátoru Amigy pro Palm OS se pustil do portace DOSBoxu na platformu Palm OS 5 garnet. Celý projekt je zatím jen ve stádiu Pre-Aplha a tak nemá cenu se rozpisovat o tom co už funguje a co ne. Jen dodám, že celý projekt vypadá slibně :-)


Aktualizace 2010: Henk Jonas dotáhl port PalmDOSBox do snad použitelného stavu, více na: PalmDOSbox vzkříšen

Nové handheldy Palm? Ne!

No new handhelds?
"We are very focused on being a smartphone company" says Ed when specifically asked about new handhelds.
qoute from Surur post on PalmInfoCenter

velmi volně  přeloženo
Otázka : "Budou nové handheldy?"
Odpověď Eda Cooligana, CEO Palm Inc. : "Smartphony."

Editováno 25.9.2006
Možná se přeci jen ještě jednoho handheldu se značkou Palm letos dočkáme, údajně by mohlo jít o vylepšený LifeDrive. LifeDrive2. Údajně.


Nedotované Palm Treo 750 za 650 €

   Udělám výjimku a zmíním se ještě o novém Treu 750 s WM5 (Windows Mobile). Vodafone má exkluzivitu pro prodej tohoto Trea 3 měsíce. Začátkem příštího roku tato exkluzivita vyprší a nové Palm Treo 750 bude možné koupit i ostatních operátorů a také ve volném prodeji. Cena za nedotované Treo 750 bude 650€ = 19500 Kč (pro jednoduchost 1€=30 Kč).
   Treo 750 nemá WiFi a "díky" miniSD slotu je možnost přidání WiFi konektivity omezena na jednu jedinou vyráběnou mniSD WiFi kartu od firmy Spectec. Treo 750 je vybaveno procesorem Samsung taktovaným na 300 MHz, který patří výkonově do podprůměru. Displej 240x240 bodů bych do highednu počítal stěží a integrovaná GPSka také nikde. Zůstává tak pouze podpora 3G sítí, ale třeba na videokonferenční hovor zapomeňte. No a pokud jde o datové přenosy HSPDA tak do budoucna ano, ale zatím ne.
   Shrnu-li to - vybavení lowend, cena highend. Trochu předražená hračka, nemyslíte?

Zdroj : PalmAddict

21. 9. 2006

Nové Palm OS Treo potvrzeno

nitro   Ed Cooligan, CEO Palm Inc., potvrdil brzké uvedení lowendového Palm OS Trea pro sítě GSM na trh. K potvrzení Trea 680 došlo během konferenčního hovoru konaného k finančním výsledkům Palm Inc. za první čtvrtletí fiskální roku 2007.

Předpokládané parametry Trea 680 :
- 64 MB Storage Heap
- VGA kamera
- GPRS/EDGE pro data
- Bluetooth 1.2
- miniSD
- chybí IrDA port

Zdroj : PDA24/7  

Apple Mac OS zvyšuje podíl na trhu. Meziroční nárůst 24%.

   Tržní podíl operačního systému Mac OS od firmy Apple meziročně vzrostl o 24%. Aktuální podíl Mac OS na trhu operačních systémů tak dosahuje necelých 5%. Zaznamenání hodná je zvyšující se dynamika růstu podílu, které výrazně pomohl přechod na nové procesory Intel. Více informací naleznete zde na Switch to Mac.
   Já sám používám na většinu práce Windows XP a z pracovních důvodů se to zatím nebude měnit. Používám i linuxovou distribuci SuSE a stále častěji si "hraju" s Ubuntu. Mac OS je pro mne zatím neprobádanou krajinou a Mac mini je mi docela velkým lákadlem ke vstupu do světa Mac OS :-)
   Pokud tedy chcete vědět, stejně jako já, více o Mac OS můžete začít třeba na blogu Patricka Zandla a jeho článkem Proč jsem si zamiloval Apple Mac nebo jeho blogu o Mac OS X - Záznamy a drobnosti k Apple a Mac OS X.
   No a když už jsem v těch "macovinách" tak tady je pár odkazů na české weby s Mac tématikou ;-) 
http://www.prvnimac.cz
http://www.mujmac.cz

20. 9. 2006

PalmPDF 1.4 – ReFlow Edition

   Chystá se nová verze báječného prohlížeče nativních pdf dokumentů - PalmPDF, jehož autorem je dnes už pomalu legendární softwarový vývojář Henk „MetaView“ Jonas.
   Hlavní novou funkcí PalmPDF 1.4 bude funkce ReFlow. Tato funkce dokáže přizpůsobit text pdf dokumentu obrazovce. Text dokumentu je pak díky ReFlow zobrazen na obrazovce celý, bez nutnosti skrolování v dokumentu do stran a navíc i lépe čitelný díky zvětšení velikosti použitého písma i za cenu ztráty původního formátování dokumentu. Jde o velmi užitečnou funkci především pro menší a čtvercové displeje, jako má například Tungsten E|2 nebo Treo 650

Zatím ne zcela funkční verze je k nalezení zde. Píši ne zcela funkční, protože při přepnutí zobrazení do ReFlow módu se zatím nezobrazují lokalizované české fonty. Pokud ale vše vyjde jak má, tak se PalmPDF 1.4 dočkáme koncem září a díky ReFlow definitivně PalmPDF dospěje do stádia „Essential Classic Palm OS Software“.
   Ve verzi 1.3 byla nově také přidáná podpora pro skinování vzhledu PalmPDF a některé z výsledků soutěže pro "oskinování PalmPDF", která proběhla v sousedním Německu, můžete vidět níže.


skin1


skin2


Skiny se nechají stáhnout ze stránek Henka Jonase.
Download zatím aktuální verze 1.3 můžete najít jak na palmhelp.cz tak přímo na stránkách Henka Jonase www.metaview.de
Na stránkách Henka Jonase je též možnost přispět na vývoj PalmPDF prostřednictvím PayPal, odkazy jsou na levé straně stránek zde

Zdroj:  www.metaview.de, PalmAddict

19. 9. 2006

Nový Palm OS Smartphone : Xplore M70 PDA Phone

m70Firma GSPDA Ltd. představila na první pohled povedený smartphone s Palm OS - Xplore M70. Verze použitého Palm OS je 5.4 Garnet.
Specifikace jsou následující :
* Tri band: GSM 900/ 1800/ 1900MHz
* GPRS Class 10/ xHTML/ WAP 2.0/ MMS/ SMS
* Palm OS® 5.4 Garnet
* LCD : 260K Color, 2.2” TFT 176 x 220 pixels, dotykový LCD
* Push Email
* Email s podporou příloh
* Bluetooth
* SMS Alarm
* Video Caller Display
* 1.3 MP CMOS camera s digitalním zoomem
* Video nahrávání a palyback s podoporu pro MPEG 4 and 3GPP format
* MP3 playback
* 40-hlasé MIDI a MP3 vyzváněncí melodie
* SD card slot
* Bluetooth, IrDA a USB rozhraní.
* Hry
* Li-Polymer battery
* Cestovní AC/DC adapter
* Stylus
* Handsfree
* USB sync cable
etc.

Manuál ke stažení je zde : M70_HK_UserManual_EN_V1.1.pdf
Web : http://www.xplore.com.hk/m70_en.jsp?lang=en

Zdroj: PalmAddict

12. 9. 2006

Palm Treo 750v


   Také Palm měl dnes velký den. Palm Treo 750v se zhmotnilo a objevilo na evropském webu Palm Inc.
Jde o Treo bez antény, určené pro 3G sítě (UMTS) s Windows Mobile. Treo 750v je určeno exkluzivně pro Vodafone (a nebude asi překvapením pokud se díky českému Vodafone dočkáme i v ČR). Specifikace jen ve zkratce - 64MB RAM, 128MB ROM, CPU 300MHz (?Intel), 1,3 MPix kamera a Windows Mobile 5.2.
   Neodpustím si pár jedovatých poznámek. Za prvé nechápu proč se Palm nepoučil a nové Treo představí v den, kdy Apple představuje nové produkty. Pokud si dobře pamatuji, tak loni Palm uváděl na trh Palm TX a Z22 ve stejný, kdy měl Apple velký meeting na kterém předatvil řadu nových produktů. Za druhé, Treo s Windows Mobile? Díky, ale nechci. Můj pohled na věc je takový, že Palm je jen to co má v sobě Palm OS nebo nástupce Palm OS - ALP.

Apple Showtime


   Apple a Steve Jobs dnes měli velký den ...  It´s Showtime. Steve Jobs představil nové produkty a služby spojené s iTunes. Nové nebo lépe řečeno vylepšené iPody - video, nano a shuffle. Nové iTunes 7 a prodej filmů přes iTunes (zatím jen v USA). Uplnou novinkou je pak iTV.

   Stremované video této události najdete na této adrese Apple Special Events, tak příjemnou zábavu ...