29. 8. 2006

Zachrání Linux Palm OS? Rozhovor s vedením ACCESS Inc. na cnet.com

 Na webu cnet.com news vyšel rozhovor s Tomihisi Kamadou (CTO ACCESS) a Didierem Diazem (viceprezident ACCESS pro marketing) o ACCESS Linux Platform (ALP). Rozhovor je v angličtině a stojí za přečtení/přelouskání ;-)
Link je zde.
 Snad se přece jen nějakého ALP PDA (s GSM nebo bez) dočkáme ...

25. 8. 2006

VersaMail – píšeme česky.

   Používám dnes a denně VersaMail jako hlavní emailový klient. (I proto jsem pořídil klávesnici která je schopná psát česky). V obou případech je příjem a správa pošty řízena pomocí protokolu IMAP a už samotné nastavení IMAP v palmu je trochu oříšek, ale o tom někdy jindy. Potíž s VersaMailem (ale i s Snapper Mailem) je ta, že do hlavičky mailu vždy nastaví kódování iso 8859-1. Česky napsaný mail odeslaný z VersaMailu je tak u adresáta vlastně nečitelný.
   Naštěstí existuje řešení. Inspirován návodem na Lomax Palm Webs jsem si upravil VersaMail k obrazu svému. Než ale začnete doporučuji Hot Sync, zálohu (třeba pomocí NV Backup) a důležité maily si uložit mimo VersaMail. Jeden nikdy neví …
   Pomocí správce souborů, jako je třeba FileZ, který je schopen přistupovat k souborům v RAM najdete a zkopírujete správnou aplikaci MultiMail.prc na SD kartu a hurá s ním do PC.


   V dobrém nejen hex editoru si otevřete multimail.prc (volba Otevřít v HEX editoru) a pomocí vyhledávání (volba Hledat) se zaškrtnutou volbou „Jako Text“ najdete řetězec „ 59 „ (bez uvozovek). U VersaMailu 3.1c z TX je to třetí nalezený řetězec. Místo 1 napíšete na patřičné místo 2 dáte SAVE a multimail.prc buď přes Bluetooth nebo SD kartu zkopírujte do RAM palmu. VersaMail nyní posílá maily se správně označeným kódováním iso 8859-2.
   To je vše, úpravu jsem prováděl hned po koupi TX před víc než půl rokem a snad jsem na nic podstatného nezapomněl. Odkaz na původní návod na lomax palm webs je zde.

Dodatky :
- Lokalizace Locale by údajně měla pomocí overlay změnit kódování sama, já používám PiLoc 3.7 a ten tak nečiní.
- Místo úpravy v HEX editoru je možné použít právě overlay na změnu kódování, ale to jsem nikdy nedělal a nechtělo se mi nad tím bádat tak jsem to ani nezkoušel.

(upraveno a doplněno díky upozornění od michaela)
- Někdy si tak říkám jestli Palm Inc. alespoň něco "tuší" o UTF-8. Mohl by, lokalizace CJKOS  kterou Palm Inc. standardně přidává do ROM svých handheldů a smartphonů prodávaných  v jihovýchodní Asii (viz. třeba Hong Kong) podporuje 16-bitové kódování znaků (a zvládne tak s trochou pomoci i 16-bitové kódování UTF-8).  Evropská verze Palm OS - tzv. EFIGS - podporuje standardně jen 8-bitové kódování.
- pro Palm OS existuje řada dalších a v některých ohledech lepších emailových klientů než je VersaMail. Jak upozornil v diskuzi pod tímto postem michael, třeba Agendus Mail v kombinaci s lokalizací PiLoc nemá většinou s odesíláním česky psaných emailů žádnou potíž i bez úpravy v HEX editoru. Agendus je vzykoušen a funkční s T|E2 a Treo 650.

14. 8. 2006

Nástupce Palm OS – ACCESS Linux Platform (ALP) se představuje.

www.palmsource.com

   Na letošním LinuxWorld v San Franciscu, který začíná dnes 14.8.2006, PalmSource/ACCESS poprvé představí současnou podobu ACCESS Linux Platform. Součástí programu LinuxWorld bude také první celodenní vývojářská konference k ALP.
www.palmsource.com/ALP

   ACCESS dnes spolu s Orange vydal prohlášení ve kterém byla ALP potvrzena jako schválená platforma pro mobilní sítě Orange. Navíc ACCESS a Orange spolupracují na vývoji balíku aplikací pro použití v sítích Orange na platformě ALP.
www.palmsource.com/.../081306_alporange.html

   Nově taky ACCESS zavádí zvláštní podporu pro vývojáře aplikací pro ALP formou ACCESS  Developer Network (ADN). ADN bude fungovat jako online podpora a zdroj informací k ALP.
www.palmsource.com/ADN

   A konečně PalmSource/ACCESS k dnešnímu dni uvolnil rozšíření SQLite – libsqlfs formu open source. O co jde, ze zběžného přečtení se jedná o podporou pro použití SQL databáze jako registru pro Open Mobile Alliance-Device Management (OMA-DM). OMA-DM je skupina protokolů a nastavení učená ke správě mobilních zařízení od nastavení pro služby mobilních sítí až po řízení synchronizace na bázi SyncML. Nová libsqlfs umožňuje mít v SQL databázi struktury organizované jako v klasickém POSIX file systému s výhodu funkčností tradičních SQL databází. No snad jsem napsal správně, pokud ne oprava je vítána.
www.palmsource.com/opensource/downloads.html

  Technická informace na konec, před časem jsem zapnul schvalování přidávání příspěvků v diskusích (moderování) na zkoušku a nedopatřením ("děravá hlava") jsem ho pak už nevypnul. Dnešním dnem je moderování zrušeno a tím se taky se omlouvám za to, že se diskusní příspěvky objevili pod články až dnes.

Zdroj: www.palmsource.com

Události posledních týdnů ve světě Palm OS


  
 Minule i před minule jsem vynechal událost týdne. Dnes to napravím a proto uvedu pro jistotu hned tři události, které by neměly zapadnout.

   První událostí posledních týdnů je potvrzení čtvrtého a posledního Trea od Palm Inc. pro tento rok. Mimochodem fotky zmiňovaného Trea, zveřejněné i na mém Palmistovi, byly staženy z hi-pda.com po zásahu Palm Inc. Treo s kódovým jménem „Nitro“ je Palm OS Treo určené pro GSM sítě. Podle dosud udávaných specifikací se jedná o „Lowrider“ – 64 MB Storage Heap, VGA kamera, BT 1.2  a 1200 mAh baterie. Nové Treo se mi docela líbí až na VGA kameru. Můj dva roky starý Zire 72 měl 1.2 Mpix kameru a bylo to "tak akorát" pro mobilní zařízení. VGA kamera mi dnes přijde prostě málo.

Druhá událost.
   Dmitry Grinberg, autor řady vylepšení Palm OS jako je UDMH, SkinUI, UnCache, warpSpeed atd., si pořídil už podruhé na zkoušku Windows Mobile PDA. Tentokrát proto, že je nespokojen s Palm Inc. a tím, že Palm Inc. pomalu opouští výrobu klasických PDA. Přesněji řečeno, Dmitry se zaměří zcela na WM pokud Palm Inc. do konce roku neohlásí nebo nevydá jeho slovy „NON-PHONE PDA“, tedy pokud Palm Inc. nevydá nové klasické PDA jako Palm T|X nebo LifeDrive nebo Tungsten T|E2.
   Z katalogu Dmitryho Grinberga používám UDMH. Unlimited Dynamic Memory Hack. Aplikace rozšiřuje dynamic memory heap a umožňuje tak spouštět paměťově náročné Palm OS porty her jako je Doom nebo Quake a i ostatním aplikacím přidává více paměti pro běh. Některé další tweaky od něj mi ale někdy přinesly i víc problémů než užitku. Ať už se jednalo o BrightnessFix.tx nebo MemUnfragment. V prvním případě mi přestal fungovat IrDA port pro posílání souborů, v druhém přestalo fungovat otevírání webových linků z VersaMailu. Dmitry se také podílel radou či přímo pomocí i na tvorbě některých dalších aplikacích. jako je třeba freeware zálohovací software NV Backup.

  Pravděpodobná ztráta takto talentovaného vývojáře aplikací pro svět Palm OS je špatnou zprávou týdne.

Nakonec třetí událost.
  Ta sice nepatří zcela mezi události světa Palm OS, přesto by neměla zapadnout.
Apple představil novou verzi Mac OS X Leopard (a také Mac Pro s dvěmi 64-bit Intel Dual-Core Intel Xeon “Woodcrest” procesory). Stalo se tak na vývojářské WWDC v San Franciscu tento týden a na záznam celé zahajovací prezentace vedené Stevem Jobsem se můžete podívat přímo na stránkách www.apple.com. Mimochodem je to místy i docela zábavná show a vtípků na účet „přátel ze severu“ je řada a i dobrých. Dobrých natolik, že to někteří novináři tady v ČR asi neunesli, jako například na Živě.cz. Článek snad ani nemá smysl číst, nepřesností a nepochopení je tolik …
Já jen doufám, že Applu vydrží smysl pro humor i poté, až se dá do pohybu marketingový megaválec Microsoftu. A MS je stále schopen zajímavých věcí na poli marketingu

No a když už jsem u Applu a Microsoftu tak přidám ještě odkaz na zábavné srovnání 10 let starého Apple Newton a hypovaného MS UMPC od Samsungu


12. 8. 2006

Království za háček aneb Palm Universal Wireless Keyboard, PiLoc a čeština.

Před pár dny jsem si z shopu PalmHelp objednal a také dva dny po objednávce poštou na dobírku dostal skládací klávesnici Palm Universal Wireless Keyboard (UWK). Tak nejdříve pár fotek z vybalování.



Hardware
   UWK je ve složeném stavu kompaktní s rozměry 13,8 x 9,9 x 1,8 cm, tedy o něco málo větší než Palm TX. UWK je kvalitně zpracovaná, klávesy mají dobrý zdvih (2,5 mm) a rozteč kláves je 18 mm. UWK tak splňuje minimální standard pro plnohodnotné klávesnice. Psaní na UWK je jisté a rychlé.
   Na stránkách www.palm.com je ke stažení aktuální verze ovládače UWK 1.13, který je doporučen pro NVFS strojky. Ovladač ke klávesnici nabízí bohužel jen několik málo možností přizpůsobení klávesnice. V položce Settings se klávesnice zapíná a vypíná, nastavuje se ozvučení stisku kláves, prodleva před opakováním a samotná rychlost opakování psaní znaků při podržení klávesy. V záložce CmdKeys je možné přiřadit kombinaci kláves Cmd+číslo spouštění aplikací. V Power se nastavuje šetření baterie, rychlost detekce klávesnice a uspání IrDA portu. Položka Custom Layout známá z předchozích Palm klávesnic bohužel chybí.
   Klávesnice je napájena dvěmi mikrotužkovými bateriemi (jsou přiloženy značky Duracell). K šachtě pro baterie mám drobnou výtku a tou je odhalené napojení drátů a pájení, které nepůsobí zrovna dobrým dojmem.



Čeština a UWK.
   Používám lokalizaci PiLoc a díky ní mám UWK z větší části počeštěnu. Mezi českým a anglickým rozložením klávesnice se přepíná pomocí kombinace Alt Gr + Y. Horní číselná řada je pak počeštěna a také ú a ů najdete tam, kde mají být. Bohužel počeštění klávesnice od PiLocu pro NVFS PDA s HiRes+ (T5,TX, LD) obsahuje chybu a tak chybí možnost psát písmena s háčkem pomocí jednoduché a stále stejné kombinace Alt Gr + háček(písmeno V) + písmeno. Tato nepříjemnost se týká jen ď, ť a ň a velkých písmen s háčkem. Ď,ď a Ň,ň se nechají napsat přes jinou kombinaci a to Alt Gr + j a pak klávesa i respektive Alt Gr + f + o. Obdobně jde psát i většina dalších písmen s háčky. Je zde i varianta méně pohodlná a to kombinací Cmd+ K otevřít standardní onscreen klávesnici a na dvě až tři tapnutí napsat chybějící písmeno. Pohodlné? Ne, ale použitelné do doby než PiLoc bude opraven (případně si ho snad opravím ;-)) nebo Red Grep připraví podporu pro tuto klávesnici.
   Ještě k chybě PiLocu 3.71 v českém rozložení kláves - projevuje se i tak, že při přepnutí do české klávesnice je horní řada čísel posunuta – tj. při použití Shift+2 se napíše 1 a ne 2, Shift + 3 = 2 atd.

Aktualizace 28/10 a 23/11 : Podle zkušenosti je možné s klávesnicí Palm UWK psát plně česky včetně všech háčků a čárek. Tungsten E2 při použití loklalizace PiLoc výše uvedenou chybou netrpí a umožňuje psát háčky přes kombinaci AltGr+V+písmeno při použití kódování Win-1250.
Pro Palmy s HiRes+ displejem, tedy Tungsten T5, Palm TX a LifeDrive je možné použít soubor czech.prc z lokalizace Tungstenu T3 a české rozložení klávesnice je bezchybné (kódování Win-1250) a háčky je možné psát kombinací AltGr+V+písmeno. Díky za typ Dominikovi a upozornění od Michaela





Závěr
   S klávesnicí jsem zatím po několika denním používání spokojen i díky tomu, že jsem na ne zrovna dokonalé počeštění byl dopředu připraven. Jak obstojí v „běžném provozu“ uvidím tak do půl roku a neopomenu se o tom tady zmínit. Mimochodem tento post je prvním postem, který byl komplet naspán pomocí UWK.

A jen perlička na závěr, zatímco celá klávesnice včetně obalu se tváří jako PalmOne, přibalené CD s ovládači (1.08) je už se značkou Palm, jak je vidět na jedné z fotek.

4. 8. 2006

Spekulace : Palm OS Treo Nitro




Na nejmenovaném čínském diskuzním fóru se objevily údajné ale velmi věrohodné fotky nového Palm Trea s Palm OS a kódovým jménem Nitro.
O Nitru se se spekuluje jako o posledním ze čtyř plánovaných treí, které letos Palm postupně uvádí na trh. Nitro bylo poprvé zmíněno v uniklé roadmapě amerického GSM operátora Cingular viz tento post.


Zdroj : palminfocenter, palm119.net, hi-pda.com

3. 8. 2006

Opera Mini mod - extra funkce


Díky odkazu na tomto blogu jsem objevil zajímavou modifikaci Opery Mini z ruské dílny. Tato upravená verze povyšuje Operu Mini do plnohodnotného webového prohlížeče. Výčet nových funkcí stojí za pozornost.

- horní a dolní lišta je odstraněna a zbývá tak více prostoru na obsah
- modifikace je postavena na verzi 1.2 a podporuje tedy HiRes+
- podpora práce s SD kartami (VFS). Vlastní file manager.
- možnost stahování souborů a jejich uložení na SD kartu.
- možnost uložení webové stránky na SD kartu a její pozdější načtení
- možnost uložení webové stránky jako holého textu na SD kartu
- možnost exportu a zase importu bookmarks na/z SD karty
- pokračování downloadu po přerušení ze stejného místa
- customizace, změnu IP proxy etc.



Když ještě dodám, že poslední, zatím bohužel s Palm OS nefunkční verze, podporuje i tabbed browsing ...

Ale ještě než nadšeně stáhnete Operu Mini mod chci upozornit, že je méně stabilní než originální verze a tak občas zamrzne a nic než reset ji z letargie nevytrhne. Jak je to s legálností této modifikace nevím, každopádně veškeré licenční informace jsou v modu zachovány a Opera Mini mod se tváří jako standardní Opera Mini.

Odkaz na download opery mod
Odkaz na domovské wap stránky autorů (v ruštině) modifikované opery - opera.wapland.org

Zdroj : tamspalm

1. 8. 2006

Nový skin pro Pocket Tunes z Trea 700p


Palm Treo 700p je vybaveno novým docela pěkným skinem pro Pocket Tunes.
Ke stažení se Palm Skin objevil na jednom německém fóru. Link je zde.
Zdroj: tamspalm