26. 7. 2006

Konverze WMA do MP3 a WMV do MP4.

screen Začnu tím, že si nejdřív vyřídím účty s Pocket Tunes (pTunes), která jsou předinstalovaná v TXku. Když jsem si počátkem roku TXko koupil, tak jsem věděl že pTunes v něm budou pouze „osekanou“ verzí. Realita byla ještě krapet horší než jsem čekal. S přehráváním WMA a internetovým rádiem jsem samozřejmě vůbec nepočítal, absence ekvalizéru byla sice trochu zklamáním, ale že ani formát OGG nepůjde přehrát, tak tomu jsem zpočátku nemohl uvěřit. Domníval jsme se totiž, že v TXku je použita základní verze pTunes, která se podporou OGG a WAV honosí.
Omyl, není!

Zpátky k tématu. Část hudby jsem měl už z dřívějška ve formátu WMA, nově jsem začal používat formát OGG, ale většinu hudby jsme měl v MP3. Vlastně ani nevím proč jsem kdy ripoval hudbu do WMA, ale můj MP3 přehrávač umí i WMA a tak jsem to neřešil. Změna nastala právě s Palmem TX a rozhodnutím používat pTunes k přehrávání hudby v MP3 a v případě nutnosti TCPMP pro další audio formáty. Jenže co s hudbou ve WMA? TCPMP si s WMA zatím moc nerozumí a koupit si deluxe verzi pTunes se mi také moc nechtělo. Jediným dalším řešením byla konverze WMA do MP3.
Nemaje nic vhodného pro konverzi ve svém PC, hledal jsem a díky googlu i našel freeware aplikaci Jodix Free WMA to MP3 Converter, která umí přesně to co jesm potřeboval, konverzi z WMA do MP3 a to k mé plné spokojenosti. Domovské stránky s jsou zde http://www.wma-mp3.org a link na přímý download je tady http://www.wma-mp3.org/free-wma-mp3-converter.exe

Na stránkách http://www.jodix.com pak naleznete i všechny další konvertory od jodix.com jako třeba Free iPod Video Converter, který umí převést řadu různých video formátů do MP4 včetně WMV.

24. 7. 2006

Dynamické taktování CPU pro Tungsten T3 / E2

Dmitry Grinberg vydal malou aplikaci nazvanou DynaClockT3. Samotný název napovídá co daná aplikace umí, na základě aktuálního vytížení CPU dynamicky snižuje a zvyšuje takt procesoru a tím znatelně šetří baterii. DynaClock je určen pro Palm PDA s procesory Intel XScale PXA255 (TT3, TE2). Aplikace je zatím ve stádiu techdema, funkční ale naprosto bez záruky. Jen připomínám, že dochází také k taktování pamětí a sběrnice a část TT3 nastavené maximální limity nezvládá.

odkaz na download DynaClock.T3

Good luck a kdyby něco, tak já za nic nemůžu, to Dmitry ...  ;-)

edit : nainstalovat, spustit, nahlásí to "no data" po chvíli spustit znovu a už by to mělo běžet ...

Událost týdne Palm OS : "Nejistota"



Událostí minulého týdne ve světě Palm OS je řečeno s trochou nadsázky „nejistota“ okolo všeho se jménem Palm.

- Palm Source a nástupce Palm OS.
Palm OS z dílny Palm Source (An Access Company) skončil. Viz. Access promluvil – Palm OS skončil. Vývoj se teď soustředí na Access Linux Platform (ALP), což není nástupce Palm OS ale nová platforma, která s Palm OS má společné jen to, že obsahuje modul pro spouštění aplikací naspaných pro Palm OS Garnet, vydání 2007. Použití v PDA a PDA Phonech Palm Inc. nejisté.

- Palm Inc. a RoHS.
Nejistota okolo toho, které výrobky direktivu RoHS splňují a které ne. Palm TX direktivu splňuje, což mám potvrzeno emailem od člověka z Corporate Compliance v Palm Inc. TE2 snad také. Z22 nevím. (to mi připomíná že si ještě dnes chci objednat skládací klávesnici dokud jsou, čert ví jestli splňuje RoHS ;-).

- Palm Inc. a jeho Trea.
Treo 650 se v EU doprodává a musí být brzy nahrazeno novým modelem. Vodafone s Palmem a MS ohlásili nové UMTS Treo s Windows Mobile 5 (WM5). O novém Treu s Palm OS pro EU zatím ticho po pěšině. Bude? Nebude?
Jen pro pořádek uvedu, že od konce minulého roku se spekuluje o 4 nových Treech s kódovými jmény - Lennon, Hollywood, Nitro a Lowrider. Nyní bylo ohlášeno a defakto potvrzeno Palm Treo 750v/w „Lennon“ s WM5. Zbývá Hollywood(Nitro?) a Lowrider. „Nitro“ se spolu s „Lennonem“ objevilo už v tomto mém postu.

- Palm Inc. a znovu vlastní Palm OS?
Nástupci Palm OS Garnet v handheldech Palm Inc se jen spekuluje a nic není jisté. Podle všech náznaků v rozhovorech a „zaručených zákulisních informací“ troušených po různých blozích (či jak to skloňovat) si Palm Inc. kutí na vlastní nové verzi Palm OS for Linux, který by ale na rozdíl od ALP měl zachovat ideu a styl ovládání současného Palm OS Garnet.
Pro by mohla svědčit řada indicií
- množství nových „linuxových pozic“ které Palm Inc. během posledního roku, roku a půl otevřel je přímo do očí bijící.
- více než chladně přijaté ohlášení ALP atd.

- Palm Inc. a handheldy.
Po ukončení distribuce LifeDrive v EU panuje zatím nejistota okolo jeho nástupce a zda vůbec bude.

Uff … Palm Inc., zdá se, má před sebou „velký podzim“, kdy by měl na trh dodat několik nových „strojků“ pokud chce zůstat ve hře. Také by neškodilo jasné prohlášení o tom čím bude nahrazen už pomalu stárnoucí Palm OS Garnet.

22. 7. 2006

PalmTipSheet

  Nostalgie mě jímá při pohledu na stránku the PalmTipSheet, který mě provázel počátkem používání Palm PDA (Palm m105) a byl mi užitečným zdrojem tipů, triků, software a odkazů na fóra a weby o PalmOS. PalmTipSheet přestal jeho autor Mark Rohde vydávat v roce 2003 a na stránkách tak už dnes naleznete jen html verze, odkazy na vydání the PalmTipSheet v dalších formátech jsou dnes neplatné. Archiv se přesto neztratil, je k nalezení na současném blogu Marka Rohda - rohdesign.com - aktuálnost samo sebou není co bývala, ale přesto některé tipy a informace mohou být i dnes užitečné.

21. 7. 2006

Palm Inc. a možné finanční potíže?

  Jak vychází najevo ze zprávy o hospodaření Palm Inc. ve fiskální rok 2006 (končí v červnu 2006) došlo ve 4. kvartálu fiskálního roku 2006 k výraznému nárůstu zásob (o 63%) a poprvé od roku 2003 má za 4. čtvrtletí Palm Inc. záporné cash flow (hodně zjednodušeně : vydal více peněz než přijal). Mezi řádky se také objevilo zklamání nad Treem 700w s Windows Mobile 5 (WM5), které se ani zdaleka neprodává tak jak se čekalo (tedy jak čekali v Palm Inc.).
 Podstatné je, že celý fiskální rok 2006 byl pro Palm Inc. zdaleka tím nejlepším za několik poledních let a došlo k růstu tržeb i zisku. Výše uvedené informace o zásobách a cash flow jsou tak spíše varovné do budoucna.

Zdroj : www.fool.com

20. 7. 2006

Access promluvil - vývoj PalmOS skončil.

 Před pár dny jsem následoval www.palminsider.com v defakto nadšených spekulacích o znovu vydání PalmOS 6.1 Cobalt. Včera bylo na jiném palm blogu zveřejněno interview s Palm Source. Shrnu ho ve třech slovech : Access Linux Platform (ALP). Nic jiného Palm Source a jeho majitele Access nezajímá a ničeho jiného se nedočkáme. ALP bude báječný, moderní, úžasný a pokrokový etc. - tedy jestli bude. Uvidíme ...
  ALP má být vydán v roce 2007 a když do koncem roku 2007 uvidíme první smartphone s ALP tak to bude překvapení. ALP je ale především konkurentem Symbianu a především platformám Series 60 a UIQ. Jediné čím připomíná PalmOS je modul nazvaný GHost (Garnet Host) který bude spouštět dobře napsané Garnet aplikace.
  PalmOS z dílny Palm Source dožívá ...

Král je mrtev, ať žije ... (Hledá se nástupce zn.: Spěchá)

Zdroj : www.palminsider.com

18. 7. 2006

Palm TX vyhovuje RoHS, Palm TX is RoHS compliant

V emailové komunikaci kterou jsem vedl s oddělením Palm Inc. mající na starosti záležitosti ochrany životního prostředí mi bylo sděleno, že Palm TX vyhovuje RoHS, tedy direktivě EU 2002/95/EC. Palm TX byl od počátku navržen tak aby této direktivě vyhověl.

In mail corespondence with Palm Inc. I have been told that Palm TX is copmliant with RoHS (Directive 2002/95/EC) because Palm TX was designed to be compliant with RoHS.

poznamkovy.blog.cz píše také o palmech

 Tak trochu náhodou jsem narazil na blog, který se krom jiného věnuje občas také palmům. Adresa je tady http://poznamkovy.blog.cz/rubriky/palm
 Tak až vás to tady omrzí můžete mrknout tam a počíst si :-)

17. 7. 2006

LifeDrive končí v EU!


  Palm ukončil k 30.6.2006 dodávky Palm LifeDrive do EU ze stejného důvodu jako u Trea 650. Lifedrive nesplňuj direktivu EU RoHS a tedy stejně jako Treo 650 se po 1.7.2006 nesmí do EU dovážet. O problémech Trea 650 jsem tady na palmistovi psal před 14 dny.
  Po Treu 650 tak má Palm Inc. další oběť ve své produktové řadě, která nesplňuje přísnější evropské ekologické normy. A stejně jako v případě Trea 650 platí, že se budou doprodávat jen zásoby do EU dovezené před 30.6.2006. Ti kdo si chtějí LifeDrive koupit, by si tedy měli pospíšit.
  Otázka dne tak nyní zní, jak je na tom Palm TX a Z22? Nemohu si pomoci, ale s Palm Inc. to tady v EU nevypadá vůbec dobře, obě vlajkové lodi Palm Inc. utrpěli od EU likvidační zásah pod čarou ponoru a jdou rychle ke dnu.
  Tato situace ale má i svou výhodu, konečně se snad dozvíme jak to Palm Inc. vidí s PalmOS a segmentem PDA do budoucna
- příchod nového LifeDrive2 s PalmOS bude znamenat konečně uklidnění v řadách PalmOS komunity a také to, že slova o podpoře PalmOS platformy nebyla lichá.
- pokud Palm Inc. přichystá pro EU LifeDrive2 s Windows Mobile 5, tak je část utřít slzičku, pohladit palmíka a nechat ho pěkně dožit, nástupce už mít nebude.
- třetí varianta, žádný LifeDrive2 letos nebude. Vlajkovou lodí se stane cenou i výbavou mid-class PalmTX, pokud tedy splňuje ROHS direktivu EU. Možná by se mohl objevit i Palm TXi vybavený navíc mikrofonem, rychlejším procesorem a Skype klientem. Takové kombo by mohlo mít za cenu 300$ i uspěch a Palm Inc. by se mohl pokusit s TXi přežít až do příchdou ALP nebo svého vlastního PalmOS II.
- a poslední varianta, Palm Inc. to tady v EU s PDA zabalí úplně.
Uvidíme …

Zdroj : brighthand.com

16. 7. 2006

Událost týdne PalmOS : Nové Treo pro EU



  Událostí týdne PalmOS se pro minulý týdne dle Palmisty stává ohlášení nového Trea pro EU. Post by měl být plný entusiasmu nad příchodem nového báječného Trea s … aha tady je ta potíž, nové Treo pro EU bude vybaveno operačním systémem Windows Mobile 5. Nic proti WM5, ale PalmOS to tedy není. Marketingovým akrobaciím, které tvrdí něco o palm zážitku s Palm Treo Windows Mobile nevěřte, podle mého názoru to jsou jen řeči na ohlupování zákazníků.
  Windows Mobile mi PalmOS zatím nahradit nedokáží, ač jsem se svého času snažil (naposledy před pár týdny, důvodem pokusu byl Skype pro WM a video streaming). Jak se ukázalo tak WM verze Skype (a nejen mě) stejně padá jak přezrále hrušky, když se navíc mezitím pro PalmOS objevilo alespoň zprostředkované řešení pro Skype, pokoušení se o WM jsem rád vzdal.

edit : Moc radosti mi tedy zpráva o novém WM Treu pro EU nepřinesla, snad to bude příští týden lepší.

PalmHelp, blogujeme hezky česky a událost týdne

  Za laskavost bývá zvykem poděkovat a ani já nebudu výjimkou. Můj právě vznikající blog byl poprvé zmíněn na www.palmhelp.cz v přehledu novinek ze světa PalmOS začátkem tohoto týdne a hned jako možná do budoucna nadějný ... no doufejme, doufejme :-) Děkuji PalmHelp.cz za zmínku a odkaz na můj blog. PalmHelp.cz se vyplatí sledovat víceméně denně i díky časté aktualizaci a nově také díky diskusnímu fóru. A nepíšu to sem jen proto, že se zmínili o mém blogu, link na stránky palmhlep.cz mám totiž na svém blogu hned od počátku.

  Na palmistu mám o něco méně času než jsem si při zakládání představoval a také proto hledám příhodnou aplikaci pro blogování z Palm TX, která mi umožní i přes den blog snadno aktualizovat a spravovat i jinak než přes webové rozhraní. Při hledání jsem našel řadu aplikací, ale zatím žádnou, která by splnila mé očekávání a tak i nadále budu případnou aktualizaci řešit posíláním mailů z VersaMailu. K blogovacím aplikacím se ještě vrátím. Blog je řečeno s googlem stále v beta verzi a ještě budu s obsahem i vzhledem tak trochu experimentovat.
  

Nově také budu vždy na konci týdne, tedy v neděli přidávat post nazvaný Událost týdne PalmOS. V tomto postu vždy vyberu událost, která by dle mého názoru neměla zapadnout a s výhodou konce týdne připíši i případné reakce na událost nebo zajímavé odkazy na reakce v diskusích, které se k této události vedli. Pro tento týden, jak si brzy budete moci přečíst, byl výběr snadný i když neradostný.

13. 7. 2006

Files? Files!


Souborových manažerů pro PalmOS je mnoho, některé bohatě vybavené a placené jako třeba Resco Explorer, jiné neméně užitečné a freewarové jako FileZ. No a pak je tu Files se s na konci, souborový manažer jehož autorem je přímo Palm Inc.
Files se, na rozdíl od dvou zmíněných programů, nepyšní předlouhým seznamem funkcí. Je vlastně určen pouze ke správě souborů na SD kartě nebo HDD, to podle toho co máte za handheld. Přesto se Files staly takřka nepostradatelnou součástí výbavy mého TX.


Files umí tak trochu kouzlit s vlastnostmi několika aplikací, které byly dány do vínku Palm TX. Files jim totiž přidává možnost procházet, načítat a ukládat libovolně složky a soubory na SD kartě z několika aplikací.
Blazer – tomuto web browseru dávají Files možnost otevírat html soubory uložené na SD card a hlavně díky Files je možné z Blazeru provádět upload libovolných souborů přes webové rozhraní, typicky třeba fotek z SD na Flickr.com.
Documents To Go – díky Files je možné ukládat a vlastně tak libovolně organizovat office dokumenty na SD kartě.
VersaMail – rozšířené možnosti práce s přílohami. Ukládání, načítání a procházení přímo složek asouborů na SDčku.


Files mají také samozřejmě standardní funkčnost souborových manažerů jako je copy, move, delete, send, beam etc. A navíc ještě několik dalších drobností jako je třeba možnost vybrat si aplikaci se kterou budu daný typ souborů spouštět, přímo z Files spouštět hudební soubory přes konzolu Pocket Tunes a to včetně playlistů a odkazů na internetová rádia pokud máte luxusní verzi.
Zkrátka a dobře je škoda že Files nejsou v TX už od výrobce a člověk je musí hledat na internetu ...


Technická poznámka : s TX je plně kompatibilní až verze z LifeDrive, ta z TT5 má tendenci padat. Files jsou také k nalezení na instalačním CD k novému Treu 700p.

12. 7. 2006

Pocket Tunes a problémy se skiny

 Jak v komentáři pod postem o Cobalt MediaCentr upozornil chaoos, báječné skiny pro Pocket Tunes jako Cobalt nebo WMP11 mohou při určité nevhodné kombinaci aplikací způsobit zamrznutí nebo restart palmu. Od spoluautora těchto skinů Glenna Lee pak pochází následující seznam problematických nebo podezřelých aplikací
- Fonts4OS5 (potvrzeno)
- Palm Revolt (nepotvrzeno)
- SkinUi (potvrzeno)
- další aplikace běžící na pozadí
Jako řešení při kolizi skinu s Fonts4OS stačí nastavit pro pTunes ve Fonts4OS základní systémový font. Podrobnější informace by měla být v readme u každého skinu.
Ještě doplním, že skiny WMP11 a WMP10 byly aktualizovány a jsou ke stažení buď na www.palmpro.net nebo na tomahawkpro.extra.hu/HTML/index.html
Zdroj : 1src.com

PalmOS 6 Cobalt - návrat krále?

Dlouho očekávaný a zatím v žádném handheldu nebo smartphonu nepoužitý nástupce PalmOS 5 Garnet - PalmOS 6 Cobalt, je pohřbíván již déle než rok. Měl být králem mobilních operačních systému a potvrdit dominanci PalmOS. Nakonec i optimisté, mezi které se počítám, nad ním začali "lámat hůl" a ztrácet naději, že se tohoto moderního mobilního operačního systému vůbec někdy dočkají. Tak rychle, jak stoupala hvězda Palm OS® for Linux (dnes Access Linux Platform) ohlášeného minulý rok na developerské konferenci Palm Source, klesaly akcie PalmOS 6 Cobalt. Následný prodej Palm Source Inc. japonské firmě Access Co. Ltd na podzim roku 2005 také Cobaltu rozhodně nepřidal. Uvedení Trea 700w s Windows Mobile 5 a nedávné uvedení Trea 700p "pouze" s PalmOS 5 Garnet se pak i v mých očích stávalo pomalu tím pověstným posledním hřebíčkem do rakve Cobaltu.
  O to překvapivější se pak může zdát včerejší zpráva z webu www.palminsider.com o aktualizaci stránek Cobaltu na webu Palm Source. Místo informace o pokračujícím vývoji PalmOS 6 Cobalt je zde uvedena informace o novém vydání Palm OS 6.1 Cobalt!

Co tato změna znamená se můžeme zatím jen dohadovat a i proto si neodpustím přidat 2 spekulace, které se začali po zveřejnění této zprávy objevovat :
1. Palm Inc. se obává o úspěch vývoje Acces Linux Platform (ALP) a rostoucí konkurence ho nutí nečekat na to jak vývoj dopadne a vsadí radši na jistotu a dosud zavrhovaný Cobalt přece jen použije ve svých handheldech a PDA phonech.
2. LG se konečně chystá použít PalmOS, který si licencovala minulý rok pro svá PDA a PDA phony, ale chce použít modernější Cobalt.
Osobně spíš sázím na LG, které je v poslední době na trhu mobilních zařízení velmi aktivní.


Zdroj: www.palminsider.com

11. 7. 2006

Renaissance - nádherný film


Výborně animovaný, vizuálně fascinující sci-fi film Renaissance od francouzského režiséra Christiana Volckmana byl pro mne tou nejlepší tečkou filmového festivalu v KV. Ten film stojí za to vidět a už se těším až vyjde jako DVD. Pokud si chcete dát alespoň malou ochutnávku tak neváhejte a jdětě na web filmu www.renaissance-lefilm.com ač je francouzsky nebudete litovat!


7. 7. 2006

Filmovy festival v Karlových Varech

 Už čtvrtý den jsem na filmovém festivalu v Karlových Varech a proto v posledních dnech frekvence aktualizace palmisty troch upadla. Dnešním postem budu dohánět co se dá. Stylově začnu nejdřív tím, že si pochválím svůj Palm TX a jeho wifi. Dobře my Palm TX! V "nervovém centru" MFFKV, hotelu Thermal, je totiž na dvou místech k dispozici wifi připojení zdarma a přihlášení do sítě je s TXkem dílem okamžiku, v palmu jsem díky legendární ease of use ani nic nenastavoval - zapnul jsem wifi, dal vyhledat síť a přihlasil se do KVIFF1 sítě - toť vše a co víc palm se pokud máte aktivní wifi do této sítě přihlásí automaticky vždy, když jste v jejím dosahu.
 Na druhou stranu si kritiku MFF zaslouží za stále ne dobrý systém objednávání lístku na filmy - tedy systém rezervací přes SMS a Wap. Pro SMS musíte být zákazníkem firmy Eurotel - tedy Telefónica O2 (bez ohledu na marketing dané firmy budu číst tento název telefonika ó dva a stejně si myslím, že název Eeurotel byl mnohem lepší a když už to muselo být, měl být název Eurotel O2) a nejsa jejich zákazníkem, měl jsem smůlu. Jenže stejně pochodila má přítelkyně s Eurotel SIMkou ve svém mobilu.
 Wap měl sice fungovat všem bez ohledu na mobilního operátora, ale po zkušenostech z minulých let jsem se nějak neodhodlal letos fortunu pokoušet ... bylo to vždy zdlouhavé a rezervace lístků jsem většinou stejně nezískal.

2. 7. 2006

Palm Treo 650 v EU končí? Ano i ne.

Jak informuje palminfocenter.com Palm Inc. končí s dodávkami Trea 650 po 30.6.2006 do zemí EU. Výroba a některé komponenty Palm Trea 650 nesplňují novou Restriction of Hazardous Substances direktivu EU a Palm Inc. se rozhodl nepřizpůsobit Treo 650 požadavkům této direktivy.

Co je důležité, Palm Inc. s touto situací počítal a dostatečně předzásobil svou distribuční síť v Evropě tak, aby i nadále bylo Treo 650 dostupné v EU do doby uvedení nových modelů Trea. Nová direktiva se nevztahuje na produkty vyrobené a do EU dovezené před datem platnosti direktivy o RoHS. Tento způsob řešení nastalé situace potvrdil Ed Cooligan, CEO Palm Inc. během telefonní konference konané k finančním výsledkům Palm Inc. za 4 fiskální období roku 2006 dne 29.6.2006.
Ed Cooligan také potvrdil, že Palm Inc. chystá nový smartphone Treo pro Evropu splňující direktivu RoHS. Datum uvedení není znám, ale dle vyjádření, Palm Inc. na nové Treo pro EU spěchá a tak se uvedení nového Trea dočkáme možná už brzy.


Zdroje : palminfocenter.com; palm.com

1. 7. 2006

Cobalt MediaCenter


cobalt
V předchozím postu Cobalt Skin pro Pocket Tunes jsem psal o Cobalt skinu pro Pocket Tunes inspirovaném grafickým rozhraním PalmOS Cobalt. Přesněji mělo být napsáno grafickým rozhraním MediaCenter z PalmOS Cobalt. Screenshot MediaCentra z Cobalt simulátoru přikládám dnes. Neybývá než litovat, že PalmOS Cobalt zatím nebyl použit v žádnem PDA ani smartphonu a bohužel už ani použit nebude.